Huawei angajează lume serioasă pentru lobby pe lângă administraţia Biden: Tony Podesta

Cărţile de credit nu pot cumpăra viitorul, dar Huawei pur şi simplu nu crede asta.
Tony Podesta
Tony Podesta (Wikimedia.org)

Gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei îl angajează lobbyistul democrat Tony Podesta pentru a încerca obţinerea de „relaţii calde cu administraţia Biden”, potrivit Politico, care citează două persoane familiare cu această chestiune.

Podesta, frate cu John Podesta, şeful campaniei dezastruoase a lui Hillary Clinton din 2016, va promova o varietate de obiective ale companiei la Washington, potrivit uneia dintre surse.

Un purtător de cuvânt al Huawei a refuzat să comenteze ştirea.

Huawei se confruntă cu o serie de provocări la Washington. În februarie 2020, Departamentul de Justiţie (DOJ) a acuzat compania că a încălcat Legea privind organizaţiile influenţate şi corupte - RICO - un instrument cheie al departamentului în lupta cu crima organizată.

Citiți și Comisia Mueller oferă imunitate limitată la cinci persoane în dosarul Manafort. Una dintre ele este apropiatul lui Hillary Clinton, Tony Podesta

Deşi Departamentul de Stat al SUA a învinuit compania de subordonare faţă de Partidul Comunist Chinez, conform legii securităţii naţionale a Chinei, DOJ are dovezi că Huawei a ajutat guvernul iranian să îşi dezvolte capacităţile de supraveghere internă şi a încercat să facă afaceri în secret în Coreea de Nord, încălcând sancţiunile americane.

Departamentul de Justiţie a adus acuzaţii şi împotriva directorului financiar al companiei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada, unde se luptă împotriva extrădării în SUA.

Huawei, cunoscută pentru legăturile sale cu Armata de Eliberare a Poporului, guvernată la rândul ei de regimul comunist chinez, a declarat că acuzaţiile reprezintă un efort de a „distruge irevocabil” reputaţia şi afacerile sale.

Citiți și Lobyist de vârf, şeful Podesta Group demisionează, fiind anchetat de Robert Mueller

Lui Tony Podesta, unul dintre cele mai controversate personaje din Washington, colecţionar de artă, purtător de pantofi roşii, a cărui firmă s-a autodizolvat după ce a devenit o ţintă în ancheta specială Mueller, i s-ar fi oferit imunitate pentru a depune mărturie împotriva fostului partener al lui Trump, Paul Manafort.

Manafort şi Podesta au câştigat împreună milioane de dolari ca agenţi neînregistraţi la un proiect pro-rus în Ucraina. În timp ce Podesta a avut previziunea neobişnuită de a depune dosar retroactiv ca agent străin în aprilie 2017, Manafort nu a făcut-o, şi, ulterior, a fost găsit vinovat de fraude fiscale, deoarece nu a dezvăluit conturile bancare deţinute şi banii câştigaţi din lobby.

La o săptămână după ce Robert Mueller a anunţat că îl viza pe Manafort şi „o companie” nenumită, în octombrie, Podesta şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Grupului Podesta, pe care îl cofondase împreună cu fratele său John, în 1988.

Citiți și Funia niţel mai aproape de par pentru Hillary Clinton: procurorii americani încep să pună întrebări FBI-ului privind Uranium One

Paul Manafort şi Tony Podesta au lucrat cu Centrul European Pro-Rusia pentru o Ucraina Modernă (ECMU), un grup de reflecţie de la Bruxelles legat de fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care cocheta cu intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Grupul Podesta a primit peste 1,2 milioane USD de la Centrul European pentru o Ucraina Modernă pentru munca sa din 2012 până în 2014, conform noilor dezvăluiri. Activitatea Grupului Podesta a inclus întâlniri cu oficialii Departamentului de Stat Tom Nides şi Jake Sullivan şi personalul senatorilor John McCain (R-Ariz.) şi Dick Durbin (D-Ill.), conform Politico.

Pe măsură ce Mueller a început să se apropie de Paul Manafort, clienţii Grupului Podesta au început să părăsească nava.

Citiți și Noi dezvăluiri despre legăturile dintre finanţele Rusiei şi democraţii americani

În zorii zilei de luni, 23 octombrie 2017, NBC News a raportat că Mueller se pregătea să-l acuze pe Manafort şi să-l implice pe Podesta cu privire la proiectul său din Ucraina. În noaptea următoare, Podesta a organizat o petrecere de ziua de naştere, servind pizza sutelor de oaspeţi în curtea casei sale din Kalorama, potrivit Wall Street Journal.

Problemele lui Podesta începuseră cu mult înainte ca ancheta specială a lui Robert Mueller să îl ia în vizor.

În vara anului 2016, banca SunTrust a rupt legăturile cu Grupul Podesta în legătură cu activitatea acestuia privind o filială americană a unei bănci ruse sancţionate - probabil Sberbank, a Kremlinului - care a plătit grupului Podesta 170.000 USD pe o perioadă de 6 luni până în septembrie 2016 - pentru a face lobby împotriva sancţiunilor economice pronunţate de administraţia Obama cu privire la anexarea Crimeei din 2014.

Citiți și Ponta făcut pro-american de Ghiţă înaintea alegerilor din 2014. Contra 300.000 de dolari

În octombrie 2017 - la doar o zi după ce procurorii americani au anunţat rechizitoriile împotriva lui Paul Manafort, "un oficial al noii bănci a Grupului Podesta, Chain Bridge Bank, a cerut 655.000 USD în numerar sau garanţii în termen de 24 de ore - avertizând că va reduce linia de credit a firmei".

În cele din urmă, în aprilie 2018, Grupul Podesta şi-a închis activitatea în ceea ce Wall Street Journal a descris ca un „colaps uluitor”.

Capacul fusese bătut în cuie în octombrie 2017, când un fost director executiv „vechi” al Grupului Podesta, având „cunoştinţe personale directe” despre operaţiuni, i-a dezvăluit lui Tucker Carlson mai multe alte aspecte ale vieţii în maşina de lobby a lui Tony Podesta, după ce a declarat că a fost intervievat de avocatul special Robert Mueller.

Potrivit raportului Politico, "Podesta îl cunoaşte pe preşedintele Joe Biden de zeci de ani şi este în raporturi de prietenie cu unii dintre consilierii săi. Podesta locuieşte, de asemenea, pe stradă cu fostul preşedinte Barack Obama, în Washington. Fratele său John a fost consilier al lui Obama, precum şi şef de cabinet al preşedintelui Bill Clinton".