Hubble măreşte imaginile cu Messier 9

Imagine publicată de NASA/ESA Hubble Space Telescope a norului stelar Messier 9.
Imagine publicată de NASA/ESA Hubble Space Telescope a norului stelar Messier 9. (NASA & ESA)

Grupul sferic, Messier 9 sau NGC 6333, a fost fotografiat în detaliu de NASA/ESA Hubble Space Telescope (HST).

Messier 9 este numit după astronomul francez Charles Messier, care l-a catalogat în anul 1764 drept o nebuloasă, deoarece părea ca un nor neclar. Cu toate acestea, la sfârşitul secolului, pe măsură ce tehnologia a devenit mult mai avansată, unii astronomi, inclusiv americanul William Herschel, au reuşit să o împartă în stele individuale.

NGC 6333 este situată spre centrul galaxiei noastre, la aproximativ 25.000 de ani-lumină depărtare, unde forţa gravitaţională a centrului galactic al Căi Lactee o distorsionează uşor.

Mai mult de un sfert de milion de stele strălucesc în această aglomerare aproximativ sferică. O varietate de culori sunt vizibile, indicând temperaturile stelelor, stele albastre fiind mai fierbinţi decât cele roşii.

Două nebuloase imense închise la culoare pot, de asemenea, fi observate: Barnard 259 la sud-estul clusterului de stele şi Barnard 64 la vest.

Messier 9 are de două ori vârsta soarelui nostru, iar stelele sale conţin mai puţine elemente dar mai grele, ca de ex. fierul. Despre aceste elemente se crede că s-au format treptat în interiorul miezurilor stelelor şi în timpul unor explozii de supernove şi, prin urmare, numărul stelelor era redus atunci când acest grup de stele s-a format prima oară.