Hubble măreşte imaginile cu Messier 9

Imagine publicată de NASA/ESA Hubble Space Telescope a norului stelar Messier 9.
Imagine publicată de NASA/ESA Hubble Space Telescope a norului stelar Messier 9. (NASA & ESA)

Grupul sferic, Messier 9 sau NGC 6333, a fost fotografiat în detaliu de NASA/ESA Hubble Space Telescope (HST).

Messier 9 este numit după astronomul francez Charles Messier, care l-a catalogat în anul 1764 drept o nebuloasă, deoarece părea ca un nor neclar. Cu toate acestea, la sfârşitul secolului, pe măsură ce tehnologia a devenit mult mai avansată, unii astronomi, inclusiv americanul William Herschel, au reuşit să o împartă în stele individuale.

NGC 6333 este situată spre centrul galaxiei noastre, la aproximativ 25.000 de ani-lumină depărtare, unde forţa gravitaţională a centrului galactic al Căi Lactee o distorsionează uşor.

Mai mult de un sfert de milion de stele strălucesc în această aglomerare aproximativ sferică. O varietate de culori sunt vizibile, indicând temperaturile stelelor, stele albastre fiind mai fierbinţi decât cele roşii.

Două nebuloase imense închise la culoare pot, de asemenea, fi observate: Barnard 259 la sud-estul clusterului de stele şi Barnard 64 la vest.

Messier 9 are de două ori vârsta soarelui nostru, iar stelele sale conţin mai puţine elemente dar mai grele, ca de ex. fierul. Despre aceste elemente se crede că s-au format treptat în interiorul miezurilor stelelor şi în timpul unor explozii de supernove şi, prin urmare, numărul stelelor era redus atunci când acest grup de stele s-a format prima oară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură