Ianukovici dispus să o elibereze pe Iulia Timoşenko în schimbul a 14,7 miliarde de euro

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. (PIERRE VERDY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.11.2013

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat miercuri că este dispus să o elibereze din închisoare pe Iulia Timoşenko, dar a condiţionat punerea ei în libertate de achitarea pagubelor pe care se presupune că aceasta le-a provocat ţării prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern la 20 de miliarde de dolari (circa 14,7 miliarde de euro), informează joi ziarul spaniol ABC.

Timoşenko, care ispăseşte o condamare de şapte ani pentru abuz de putere, ar fi semnat în anul 2009 acorduri care au prejudiciat ţara, deşi fosta şefă de guvern şi Uniunea Europeană susţin că procesul are la bază motivaţii politice.

După ce Parlamentul ucrainean a respins o lege care să permită transferarea Iuliei Timoşenko în Germania pentru tratament medical, Ianukovici a avertizat că fostul premier trebuie 'să plătească banii' echivalenţi infracţiunii comise şi apoi 'să solicite eliberarea', potrivit unui interviu acordat mai multor posturi de televiziune, citat de agenţia RIA Novosti.

Situaţia lui Timoşenko se intersectează cu decizia lui Ianukovici de a renunţa la Acordul de parteneriat politic şi la un tratat de comerţ liber cu Uniunea Europeană şi de a relansa apropierea de Moscova. Preşedintele ucrainean şi-a justificat poziţia argumentând că economia ţării este 'bolnavă'.

UE a cerut Kievului să pună capăt îndoielilor privind justiţia selectivă, mai ales în cazul lui Timoşenko, care a intrat luni în greva foamei pentru a reclama semnarea acordului cu Bruxellesul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor