Iar adevărul redevine scânteie

Trandafiri şi sârmă ghimpată
Trandafiri şi sârmă ghimpată (Christopher Furlong / Getty Images)

Nici nu se răceşte bine vizita dlui Ponta în China şi Adevărul sare să publice un articol intitulat “România în ofensivă diplomatică. După China, Rusia” sub pana dlui Bogdan Diaconu, care ne avertizează că ministrul de externe Titus Corlăţean va efectua o vizită la Moscova.

Citez (orice asemănare cu pasaje extrase din ziarul Scânteia, oficiosul Partidului Comunist, este uluitoare)

„Ce vor face acum cei supăraţi că Guvernul Ponta deschide uşile marilor jucători geopolitici ai lumii? Care vor fi capetele de acuzare?”

Apoi autorul continuă, "plictisit":

„De spaimele că închinăm ţara ruşilor, chinezilor şi extratereştrilor m-am plictisit. Sper să fie mai inventivi de această dată. Îi rog să creioneze un scenariu de sfârşit de lume şi democraţie, să construiască o conspiraţie, măcar să fie un bun subiect de carte science-fiction.”

Sigur, civilizaţia în ţara asta n-a venit de la Paris sau Berlin, ci din stepa rusă, odată cu tancurile şi criminalii, nu-i aşa? "Plictisitul" autor pare şi acum convins că lumina vine de la răsărit. Invidiez robusteţea credinţei. Totuşi prea multe mistificări: guvernul Ponta nu deschide uşa marilor jucători geopolitici ai lumii, ci pe-a celor mai corupţi dintre marii jucători ai lumii.

De fapt la capitolul diplomaţie, guvernul dlui Ponta stă doar ceva mai bine decât cel de pe vremea lui Ion Iliescu, dezavuat de majoritatea ţărilor civilizate.

Nebunii sunt condamnaţi să repete istoria, căci refuză să înveţe ceva din ea. Iliescu, după Mineriada din 1990, devenise un personaj de ne-frecventat. Dlui Ponta i-a luat vreo 12 luni să poată fi primit în cancelaria Germaniei, cu fraze reci, după aventura din vara trecută.

Apoi, faptul că un premier intră pe şest pe uşa din dos într-o ţară guvernată de un regim criminal şi ilegitim, nu este vreo virtute. Dimpotrivă. Uşa caselor de pierzanie este deschisă oricui, însă de cele mai multe ori nu se aventurează înăuntru decât cei fără moralitate şi rătăciţii.

„Ce aşteptăm de la vizita ministrului de Externe român în Rusia? În primul rând o normalizare a relaţiilor cu această ţară, o depăşire a logicii războiului rece şi găsirea unor modalităţi de cooperare în beneficiul ambelor părţi”.

Dnul Diaconu pare să uite că primii care trebuie să depăşească mentalitatea de război rece ar fi cei de la conducerea Rusiei. Vladimir Putin, fost agent KGB, susţinea că "dezintegrarea URSS este cel mai mare dezastru geopolitic al secolului XX". Iată un handicap serios în normalizarea oricăror relaţii! Dar asta nu este nimic.

Partea cu “beneficiul ambelor părţi”, însă, loveşte cu adevărat inteligenţa. China şi Rusia, aceşti doi mari coloşi ai corupţiei planetare, susţinători tradiţionali ai terorismului internaţional, sunt de altfel cunoscuţi drept modele de altruism politic, nu-i aşa?

Creditele nerambursabile în ţara asta vin din Occident, nu din Est, care este super sărac şi super corupt (după ce a trecut prin comunism). Rusia nu ştie să dea, ci doar să ia. De China nu mai vreau să vorbesc, este un regim care trafichează organele propriului popor.

Dar prea-tânărul autor nu se împiedică în adevăruri întoarse pe dos, adevăraţii patrioţi nu-şi pierd vremea cu nimicuri. Apoteotic, merge înainte:

“Aşa ca să stea liniştiţi profeţii mincinoşi ai trădării naţionale: România a început să-şi joace din nou atuurile geostrategice extraordinare”.

Înainte ni se spunea că puterea sovietelor + electricitate = victoria socialistă. Simplitatea modului în care curg mistificările este remarcabilă pentru un tânăr care nu cred că a studiat la Academia Frunze! Din păcate genul acestea de mentalităţi au o meteahnă tipic comunistă – cine nu e de aceeaşi părere, devine un trădător şi un profet mincinos. În felul acesta, nu-mi rămâne decât să mă autodenunţ.

Cât despre avantajele geostrategice ale unei ţări rupte-n spate de foame şi a cărei populaţie este împinsă să se preocupe obsesiv de asigurarea supravieţuirii (şi) jefuirea în diverse moduri a avuţiei naţionale – am dubii că ar reprezenta vreun „atu” nemaipomenit.

Cu încheierea dlui Diaconu nu pot însă decât să fiu de acord.

„Şi oricât i-ar deranja pe unii sau pe alţii, acest lucru va avea efectul de a ne repune în galeria ţărilor ”jucătoare”, cu efecte benefice pentru economia noastră”.

În sfârşit un mare "DA". Apropierea de Rusia şi China cu siguranţă va face ca economia dumneavoastră să beneficieze, dle Diaconu. Însă nu şi a noastră.

**********

Tulburătoare nu este tirada dlui Diaconu, ci faptul că Maeştrii Păpuşari au început să tragă de sfori de vara trecută, iar Adevărul este (a câta oară?) scos de la naftalină.

România nu poate sta la nesfârşit cu fundul în două bărci, iar cel mai tânăr premier al României arde de nerăbdare să ne "orienteze" înainte ca mandatul lui Băsescu să se termine măcar. Are misiune, impetuozitate, vântul îi bate în pânze, cu o Constituţie fabricată şi o opoziţie dărâmată, cine să-i mai stea în cale?