Idei de bucătării de vară

Bucătăria de vară rustică
Bucătăria de vară rustică (casadex.ro)

În zilele călduroase de primăvară şi de vară, picnicurile sau grătarele cu familia şi prietenii sunt idei perfecte de petrecere a timpului liber. Dacă aveţi o bucătărie de vară, puteţi organiza mese delicioase alături de cei dragi în aer liber.

Bucătăriile de vară mai au un avantaj pe care nu-l puteţi trece cu vederea: fiind amenajate în aer liber sunt înconjurate de verdeaţă şi scăldate de sunetele naturii. De aceea atmosfera unei bucătării de interior nu se va ridica niciodată la nivelul celei din bucătăria amenajată în curtea casei.

Lista lucrurilor prezente în bucătăria de vară

În primul rând, este important să definiţi scopul pentru care doriţi să folosiţi bucătăria. Dacă sunteţi dispuşi să faceţi o investiţie financiară considerabilă, puteţi să achiziţionaţi un grătar, mobilă şi ustensile specifice unei bucătării şi să organizaţi şi o zonă de relaxare şi de servire a mesei. Dacă nu, vă puteţi rezuma şi la un mini-bar în care să serviţi băuturi răcoritoare, un grătar şi o zonă de servire a mesei.

Cuvântul “bucătărie” duce automat cu gândul la gătit. De obicei, o bucătărie de vară conţine un grătar, un cuptor, o chiuvetă şi un blat de lucru, sub care sunt prevăzute dulapuri pentru depozitarea vaselor şi ustensilelor de gătit, poate chiar şi un minifrigider.

Automat veţi avea nevoie şi de un spaţiu de servit masa. O masă de picnic pe care să o accesorizaţi cu decoraţiuni colorate, este de ajuns. Vara, culorile indicate pentru veselă sunt cele puternice, pline de viaţă cum ar fi verdele viu al ierbii, albastrul marin, galbenul puternic.

Majoritatea bucătăriilor de vară sunt dotate cu mobilă înzidită, pentru a rezista oscilaţiilor de temperatură, umezelii şi expunerii la razele solare. Pentru finisarea mobilierului înzidit se poate recurge la placarea cu piatră naturală sau la cărămidă şi elemente decorative din lemn, dându-i astfel un aspect rustic, asociat adesea cu amenajările exterioare.

Chiar dacă aveţi vegetaţie multă în curte, aceasta nu este suficientă pentru a vă feri de căldura soarelui. Pentru a vă proteja de soare, folosiţi umbrele protectoare sau parasolare de dimensiuni mari.

În serile târzii de vară, lumina naturală nu va fi suficientă. Pe lângă lumina artificială care vine din casă, puteţi să montaţi pitici de grădină, sau stâlpi cu încărcare solară, care vor crea şi o atmosferă romantică şi îşi vor îndeplini şi rolul funcţional.

Idei de bucătării de vară. Finisajele fac diferenţa

Ca regulă generală, stilul arhitectural este cel care impune utilizarea unor anumite tipuri de finisaje. Piatra naturală, cărămida sau lemnul pot fi utilizate cu succes în bucătăriile de vară tradiţionale, în timp ce placajele ceramice, tencuielile decorative, oţelul inoxidabil sau aluminiul se adaptează mai uşor unei bucătării moderne. O atenţie deosebită necesită blatul de lucru; aici posibilităţile sunt nelimitate, puteţi să utilizaţi atât piatră naturală, beton sau lemn, dar şi blaturi din sticlă, oţel inoxidabil, HPL, totul depinzând de stilul ales.

Idei de bucătării de vară. Bucătăria de vară rustică (foto 1)

Casele tradiţionale, cu un aer rustic, pot fi adaptate cu uşurinţă şi pot fi transformate într-un spaţiu perfect de relaxare în zilele de vară. De cele mai multe ori, aceste cottage-uri au dependinţe care în prezent nu mai sunt folosite sau a căror întrebuinţare poate fi uşor schimbată către o bucătărie de vară rustică. Grătarul şi cuptorul de pâine nu trebuie să lipsească din această bucătărie, la fel ca şi elementele de amenajare din lemn sau piatră (blat de lucru, mobilier, decoraţiuni). În ceea ce priveşte decoraţiunile, puteţi opta pentru motive brodate şi elemente populare, pentru a aduce un plus de tradiţie în bucătăria dvs. Prosoapele, ştergarele şi vesela din bucătărie pot fi decorate cu elemente tradiţionale variate. Lumina caldă se potriveşte perfect într-o bucătăria rustică, iar în combinaţie cu un mobilier tradiţional din lemn nu veţi da greş în mod sigur.

Un model de bucătărie de vară rustică puteţi găsi aici

Idei de bucătării de vară. Bucătăria de vară modernă (foto 2)

Dacă sunteţi mai mult adeptul stilurilor de amenajare contemporane, atunci amenajarea simplă şi modernă este perfectă pentru bucătăria de vară. Caracteristicile principale ale acestui stil sunt comoditatea şi esteticul. Bucătăria modernă o completează pe cea din interior foarte bine, aducând în prim plan echipamentele de lucru într-un foişor sau o pergolă din grădină. Piesele de mobilier pentru o bucătărie de vară modernă trebuie să fie raportate la suprafaţa avută la dispoziţie, de aceea mobilierul recomandat este cel modular, iar materialele cele mai potrivite sunt inoxul şi aluminiul.

Spoturile din jurul bucătăriei şi lumânările aşezate pe alocuri completează perfect amenajarea şi oferă acea eleganţă specială caracteristică acestui stil decorativ. Culorile pe care le puteţi alege trebuie să fie cât mai vii şi mai calde: turcoaz, portocaliu, măr verde.

Barul cu scaune înalte adaugă un aer relaxat bucătăriei, fiind perfect pentru reuniunile mari de familie.

Un model de bucătărie de vară modernă puteţi găsi aici

Idei de bucătării de vară. Bucătăria de vară cozy (confortabilă) – foto 3

Stil ce oferă o atmosferă intimă, caracterizată prin jocuri de lumini şi locaţii semi-deschise, precum terasele acoperite. Totul se bazează pe un stil eclectic regăsit în melanjul de lemn învechit (stejar, cedru, tec) folosit pentru structură şi mobilier, şi pardoseală din pavele decorative sau beton amprentat. Trebuie alese elemente contrastante care să nu dea impresia de nepotrivire, iar un exemplu de succes este alăturarea unui grătar cu cărbune cu o chiuvetă vintage. Pentru locul de luat masa, ideea de confort este cel mai bine exprimată printr-o canapea şi un covor, iar lumina slabă a unor lampioane colorate sau ghirlande luminoase se potriveşte cel mai bine. Cuvântul cheie este aici diversitatea, de aceea utilizarea a numeroase obiecte de decor colorate este esenţială. În alegerea culorilor nu există reguli!

Un model de bucătărie de vară cozy puteţi găsi aici

Idei de bucătării de vară. Bucătăria de vară high-tech – foto 4

La final am ales şi un model de bucătărie de vară high tech, recomandată în special pentru funcţionalitatea ei.

Ordinea şi funcţionalitatea sunt principalele atribute, combinate însă excelent cu factorul estetic. Electrocasnicele sunt de ultimă generaţie, iar accesoriile de bucătărie sunt variate şi de cea mai bună calitate.

Locul de servit masa este blatul de bucătărie alături de scaunele de bar, eventual în formă de cerc sau semicerc. Materialele ideale sunt oţelul inoxidabil şi piatra naturală, iar pentru pardoseală se pot folosi deck-urile din lemn sau compozite. Nuanţele mai închise la culoare (gri, maro, negru) sunt cele indicate, iar corpurile de iluminat pentru a întregi ambianţa high-tech sunt spoturile pe tije.

Un model de bucătărie de vară high-tech puteţi găsi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură