Idei de vacanţă în luna septembrie

De toamna.
De toamna. (Syl Lebar / Epoch Times Romania)

Septembrie este o lună cu vreme frumoasă şi călduroasă, aşa că nu este cazul să renunţaţi la ideea de a merge într-o vacanţă şi în această perioadă. Ofertele sunt generoase, atât în ţară, cât şi în străinătate şi cu mult mai ieftine. Vă propunem să trecem în revista câteva dintre ele mai jos:

Idei de vacanţă în luna septembrie. Pe litoralul românesc, relaxare şi linişte

Deşi unele destinaţii precum Turcia, Spania sau Grecia - mult mai căutate de români ca destinaţii de vacanţă - promit vreme frumoasă până târziu în toamnă, se pare că şi ţara noastră va avea parte de soare în perioada următoare, fiind aşadar o alternativă demnă de luat în seamă atunci când vorbim despre concedii târzii, dar avantajoase.

Chiar dacă este prima lună de toamnă, septembrie ne răsfaţă cu o vreme frumoasă, media lunară fiind de aproape 18 grade , atingând maxime ce pot ajunge chiar şi la 38-39 de grade. Prima jumătate a lunii septembrie este extrem de adecvată pentru o vacanţă la mare, apa este caldă, nisipul nu este la fel de fierbinte ca vara şi plajele sunt mai puţin aglomerate.

Cu toate astea, pentru că ni se pare că soarele este mai puţin agresiv cu noi în această primă lună de toamnă, avem tendinţa de a fi mai puţin stricţi cu programul de plajă, din care nu ieşeam sub nicio formă în lunile iulie sau august. Totuşi, dacă optăm pentru un program prelungit pe plajă, ar fi bine să nu exagerăm cu orele de expunere la soare, pentru că intensitatea radiaţiilor este la începutul toamnei ca în lunile de vară.

Ca alternativă, putem să profităm un pic mai mult de promenadă şi de relaxarea pe malul mării.

Idei de vacanţă în luna septembrie. Staţiuni balneare

De asemenea puteţi merge în staţiuni balneare. Cei care doresc să beneficieze de programe de refacere şi întreţinere a sănătăţii în extrasezon, la preţuri începând cu 330 lei de persoană pentru un sejur, pot opta pentru oferta Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) care a lansat o nouă campanie a programelor destinate valorificării capacităţilor de cazare şi tratament din staţiunile româneşti. Campania este valabilă în perioada 15 septembrie — 15 decembrie 2015 şi include programele “O săptămână de refacere”, „Hai la băi!”, „Decada balneară” şi „Wellness balnear”.

Cele mai căutate staţiuni sunt Băile Felix, Herculane, Sovata, Covasna, Slănic Moldova, Călimăneşti şi Căciulata.

Idei de vacanţă în luna septembrie. Concediul la munte, plin de farmec şi în septembrie

Climatul prietenos din zona muntoasă de la noi pare să fie perfect pentru a vă încărca bateriile şi a vă face rezerve de aer sănătos. Aerul montan conţine mici particule minerale şi uleiuri volatile, eliminate de răşinoasele expuse la soare, iar inhalarea lor formează adevărate depozite de sănătate pentru organism.

O alternativă ar fi şi un concediu turistico-cultural, care să includă vizitarea unor oraşe aflate în zone montane şi submontane, aşa cum sunt Braşov, Piatra Neamţ, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Alba Iulia, Câmpulung sau Baia Mare. În aceste localităţi cunoscute există suficiente puncte de interes istoric şi cultural, care completează farmecul reliefului şi întregesc experienţa plăcută.

Idei de vacanţă în luna septembrie. În Delta Dunării, frumuseţea naturii

Nu este un secret faptul că Delta Dunării este considerată cea mai frumoasă zonă naturală a României şi este, într-adevăr, impresionantă, iar frumuseţea Deltei nu păleşte o dată cu trecerea verii.

Turiştii pot pleca în excursii în locuri pitoreşti situate pe braţele Dunării sau pot face câte un popas în vechile oraşe Sulina sau Sfântu Gheorghe. Aproape toate pensiunile şi hotelurile din Deltă organizează excursii cu ambarcaţiunile proprii.

În zona deltei, există multe atracţii turistice pe care le puteţi descoperi, pe traseele din zonă. Cele mai populare dintre ele sunt: Pădurea Letea, Biserica ortodoxă "Buna Vestire" din Tulcea, cetatea grecească Histria, situl arheologic de la Vişina, Munţii Măcinului, Marea Neagră, Complexul lagunar Razim-Sinoe, braţele Dunării, Cetatea Argamum şi multe altele, la diverse distanţe.

Idei de vacanţă în luna septembrie. Pe continentul european

Puteţi include pe lista de vacanţe şi câteva zile într-o ţară cu climă temperată sau mediteraneană, precum Spania, Franţa, Cipru, Grecia, Portugalia, Italia (cu partea sa de sud), Bulgaria, Croaţia sau Macedonia, majoritatea acestor locuri fiind destinaţii tradiţionale pentru românii care preferă să îşi petreacă vacanţele în străinătate.

Idei de vacanţă în luna septembrie. Luna culesului de vie în Sicilia

Pentru cine este doritor de a vedea cum se distrează diferitele popoare şi ce fel de festivaluri au, Sicilia este locul perfect pentru luna septembrie. Festivalul Internaţional Gelato o Cefalu, care ţine 3 zile, între 15 şi 18 septembrie, este un deliciu pentru toată lumea, căci aici ne întâmpină peste 30 de producători de îngheţată din Sicilia ce îşi expun bunătăţile.

Alte festivaluri mai sunt cele din oraşul San Vito Lo Capo, unde între 20 şi 25 septembrie se desfăşoară festivalul mâncărurilor cu cuşcuş, sau în localitatea Aragona Agrigento, unde, în cadrul festivalului Sagra della Salsiccia, se poate degusta o varietate imensă de cârnaţi.

Dar poate cele mai frumoase festivaluri de pe insulă sunt cele dedicate vinului, căci septembrie este luna culesului de struguri, iar Sicilia este cunoscută pentru vinurile alese. În primele două week-end-uri din septembrie are loc festivalul ViniMilo Sagra dei vini dell’Etna, iar între 28 şi 30 septembrie festivalul Festa della vendemmia Piedimonte Etneo. Ambele festivaluri sunt situate pe flancul de est al vulcanului Etna.

Idei de vacanţă în luna septembrie. Vacanţă spirituală

Persoanele care îşi doresc o vacanţă mai liniştită pot alege să viziteze ţări cu o bogată încărcătura spirituală.

O astfel de destinaţie poate fi Israelul. Ca atracţii sunt Muntele Tabor, Muntele Templu, Zidul Plângerii, Biserica Sfântului Mormânt, Muntele cu Măslini, Mormântul Fecioarei Maria şi multe alte atracţii turistice.

O altă destinaţie este Peru. Fie că alegeţi să vizitaţi Machu Picchu sau să vă aventuraţi în Jungla Amazoniană, Peru este un spaţiu mistic cu o imensă încărcătură spirituală. Printre locurile cu adevărat speciale care merită văzute se află Machu Picchu, Saqsayhuaman, Ollantaytambo, Lacul Titicaca, munţii Anzi, Amazonul.

Şi în România există locuri care pot oferi încărcătură spirituală şi linişte interioară celor care le vizitează. Un traseu plăcut şi uşor de urmat se poate face în partea de nord a Moldovei, unde se află cele mai reprezentative mănăstiri din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură