Ideogramele chinezeşti 藥 (Yao) — Mijloc terapeutic, medicină, medicament

藥
藥 (Yao – Mijloc terapeutic, medicină, medicament)

Misterele ideogramelor chinezeşti

Ideogramei 藥 (Yao) în limba chineză îi sunt atribuite sensurile de mijloc terapeutic, medicină, medicament. Conform unui mit chinezesc, Shennong, "ţăranul divin”, ar fi descoperit prin încercări proprii sute de plante medicinale. Astfel a luat naştere tradiţia, conform căreia, plantele草 (Cao) pot vindeca. De aceea ideograma conţine versiunea prescurtată a caracterului 艹, care înseamnă ierburi. Se spune că Shénnóng i-ar fi învăţat de asemenea pe chinezi practicile agricole.

Dar alături de ideograma pentru plante 艹, jumătatea inferioară a ideogramei 樂 (le sau Yue) înseamnă pe de o parte bucurie sau fericire, pe de altă parte muzică. De aceea, în medicina chineză pe lângă extragerea de medicamente din plante, folosirea cu dedicaţie a muzicii joacă şi ea un rol crucial.

Conform mitologiei chineze, Împăratul Galben, Huangdi a fost provocat o dată la luptă de către adversarul său Chiyou. Urmând sfatul primit într-un vis, Împăratul Galben folosi tobe din piele de vacă, pentru a-l învinge pe cel mai mare duşman al său, împreună cu artileria sa de fier şi bronz. Dar nu numai soldaţii lui Chiyou leşinau unul după altul, dându-şi duhul, ci şi armata împăratului era în pragul morţii. În cele din urmă, maestrul muzician al împăratului înfăşură corzi din arcurile războinicilor pe o bucată de lemn, şi printr-o muzică foarte frumoasă insuflă războinicilor împăratului Huangdi o nouă energie, care îi readuse la viaţă.

Din acel moment, medicina chineză a rămas marcată de această înţelegere. Folosirea muzicii în calitate de mijloc terapeutic este dovedită prin existenţa semnlui 白 (Bai) în mijlocul ideogramei 藥. Cu toate că 白 (Bai) înseamnă de obicei alb, în cazul de faţă se referă la un arcuşul care a fost folosit, pentru a scoate armoniile din coardele instrumentelor muzicale.