"Ignorarea MCV-ului este ilegală!" Deputat: CSM sau Iohannis să sesizeze CCR!

PSD a depăşit etapa adresării de gesturi obscene Opoziţiei, a ajuns să arate aceleaşi semne vulgare, metaforic, Uniunii Europene, mai mult, le arată României şi românilor, susţine deputatul USR Silviu Dehelean, potrivit căruia se impune ca CSM sau preşedintele ţării să intervină.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

CSM are datoria să arate că există, iar de partea sa, Preşedintele României poate solicita Curţii Constituţionale să se pronunţe explicit asupra obligaţiei statului român de a respecta recomandările din raportul MCV, susţine deputatul USR Silviu Dehelean, în opinia căruia refuzul PSD de a transpune recomandările din MCV este ilegală şi avem de-a face cu un conflict între puterile statului.

Potrivit lui Dehelean, membru al Comisiei juridice, Partidul Social-Democrat s-a poziţionat în afara şi împotriva Constituţiei României, încălcând nu doar deciziile CCR, ci şi prevederile articolului 148 din legea fundamentală.

"Existenţa unui conflict între puterile statului este evidentă, iar CSM sau Preşedintele ar trebui să sesizeze Curtea Constituţională", arată deputatul Dehelean, care crede că ignorarea recomandărilor din raportul MCV este ilegală.

”Cadrul legal la care ne referim atunci când vorbim despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare este unul extrem de bine definit: există Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 2/2012, care stabileşte obligaţia României de a da curs recomandărilor din raportul MCV, şi dispoziţiile articolului 148 (4) din Constituţia României potrivit cărora Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actele aderării.

Astfel, devine clar chiar şi pentru un necunoscător de materie juridică că pocnitoarea pentru presă aruncată astăzi de un deputat al Puterii – ne referim la ideea fantasmagorică a contestării MCV la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene – nu poate avea decât un efect advers intereselor României.

Foarte plastic explicat, prin acest demers, PSD a depăşit etapa adresării de gesturi obscene Opoziţiei – l-am văzut astăzi pe domnul Iordache, ideolog al gândirii pesediste asupra Justiţiei, fluturându-şi degetele mijlocii de la tribuna Camerei deputaţilor – şi arată aceleaşi semne vulgare, metaforic, Uniunii Europene, mai mult, le arată României şi românilor", transmite Dehelean, într-un comuniat de presă remis Epoch Times.

Deputatul mai atrage atenţia că raportul MCV nu prejudiciază statul român, nu incomodează activitatea cetăţenilor acestei ţări, ci semnalează "abuzurile legislative ale unei majorităţi obsedate de mântuirea penală a liderilor săi."

Aşadar, nu este de mirare că PSD vrea să conteste raportul MCV sau chiar mecanismul în sine la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a-şi apăra propriile politici penale, însă ceilalţi actori politici şi instituţionali au datoria de a proteja România de Partidul Social-Democrat şi acoliţii ALDE, UDMR şi grupul minorităţilor, consideră Dehelean.

"Acestea sunt motivele pentru care considerăm că, dacă PSD păstrează aceeaşi atitudine şi refuză să pună de îndată în aplicare recomandările din MCV, ar fi oportun dacă nu chiar obligatoriu ca Consiliul Superior al Magistraturii sau Preşedintele României, să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională între Parlament şi Guvern, pe de o parte, şi CSM, Înalta Curte de Casaţie şi justiţie şi Ministerul Public, de cealaltă parte. Motive sunt multe şi sunt arătate în Raportul MCV. Considerăm că toţi membrii CSM, cu atât mai mult reprezentanţii societăţii civile, sunt chemaţi să susţină un astfel de demers.

În lipsa unei reacţii din partea garantului independenţei justiţiei, credem că Preşedintele României poate solicita Curţii Constituţionale să se pronunţe explicit asupra obligaţiei statului român de a respecta recomandările din raportul MCV”, a declarat Silviu Dehelean.