Igor Boţan despre decizia Maiei Sandu: E nevoie de mare curaj, dar asta e calea cea mai rapidă de a ajunge la anticipate

Mă aşteptam ca CC să îşi extindă jurisprudenţa şi să pună în discuţie şi problema integrităţii celor care înaintează candidatura Marianei Durleşteanu, a comentat Igor Boţan.
Igor Boţan
Igor Boţan (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan consideră că decizia de marţi a Curţii Constituţionale (CC) din Moldova confirmă că această instituţie este competentă, este una independentă şi asta bucură foarte mult.

Totuşi, a specificat Boţan, s-a aşteptat ca CC să îşi extindă jurisprudenţa şi să pună problema integrităţii celor care înaintează candidatura Marianei Durleşteanu.

„Dacă avem în Parlament o fracţiune a cărei lider (Ilan Şor, n.r.) a făcut un denunţ că a dat o mită de 250 milioane dolari, eu am mari dubii că această fracţiune are alte scopuri decât contribuirea la împiedicarea procesului de scoatere la capăt a fraudei bancare. Cei din Parlament au foarte multe posibilităţi să facă acest lucru.

Plus că este o fracţiune care este dovedit de către Procuratură, a falsificat pe un document semnătura acestui lider. Deci sunt două lucruri care pe mine mă pun în gardă. Mai este un lucru foarte important care deja astăzi a fost confirmat în toată legea, PSRM s-a aliat cu acest partid şi cu acest domn Şor care iată a recunoscut că a scos din băncile pe care le administra 250 milioane de dolari şi a mituit un înalt demnitar”, a declarat Igor Boţan în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4.

De asemenea, a subliniat expertul, o parte foarte utilă pentru Maia Sandu este ca ea le-a demonstrat susţinătorilor săi că a fost fermă, nu s-a lăsat influenţată până când CC nu a stabilit o anumită stare de fapt şi o obligă acum să procedeze altfel decât îi spune conştiinţa, cunoştinţele pe care le are despre aceşti politicieni şi are cu ce veni la electoratul ei.

În ceea ce priveşte decizia preşedintei Sandu de a nu propune candidatura majorităţii PSRM-ŞOR, dă dovadă de comportamentul unui şef de stat care vrea să devină lider naţional şi care pune tranşant problema – ori eu, ori Parlamentul. Această problemă va trebui s-o hotărască CC şi această problemă se rezolvă foarte simplu şi elegant, a menţionat analistul politic.

„În situaţia în care şeful statului refuză să semneze decretul de numire a candidatului majorităţii, Parlamentul trebuie să înceapă procedura de impeachment. Dacă Parlamentul nu începe această procedură, atunci CC va trebui să spună foarte clar: „Drag Parlament, ţara nu poate rămâne fără Guvern”. Dacă nu începe procedura de impeachment după data de 23 martie, CC va trebui să constate circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului.

Parlamentul nu are cum să ducă până la capăt această procedură pentru că, mi se pare imposibil să se găsească 68 de voturi (mai mult de 2/3 din deputaţi) şi CC trebuie să ofere calea ieşirii din această situaţie. E clară poziţia pe care a adoptat-o dna preşedintă. Este un risc imens, pentru că în situaţia dificilă economică pe care o avem, să-ţi asumi astfel de riscuri, chiar e nevoie de mare curaj, dar asta e calea cea mai rapidă de a ajunge la alegeri parlamentare anticipate, care probabil vor trebui să aibă loc undeva un iunie”, a explicat Igor Boţan.

Pe această cale, a mai punctat directorul ADEPT, determinarea preşedintei îi dă foarte foarte mari avantaje, mai ales că alte soluţii nu există, pur şi simplu. „Ea e conştientă, respectă prevederile Constituţiei, explică de ce procedează aşa. Eu am singura nedumerire legată de această determinare, pentru că situaţia e foarte complicată în ţară, deci trebuie să ai şi curaj, dar şi suport foarte mare ca să procedezi de această natură”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe