Igor Boţan: Plahotniuc nu corespunde criteriilor de conduită ale codului Internaţionalei Socialiste

Prin ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, ar părea că Plahotniuc vrea să ia terenul de sub picioarele socialiştilor. Igor Boţan afirma că Dodon ar fi mai degrabă interesat să semneze contracte de cooperare cu Edinnaia Rossia care s-a autodeclarat partid conservator.
Igor Boţan, director executiv ADEPT
Igor Boţan, director executiv ADEPT (Epoch Times România)

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotiuc a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste. La începutul lunii februarie, Renato Usatîi afirma că Plahotniuc şi-ar fi procurat acest post pentru a se legitima pe plan internaţional. Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan consideră că este vorba despre „un joc bine regizat”.

„Noi ştim că la Congresul Internaţionalei Socialiste Marian Lupu a fost ales vicepreşedinte al acestei organizaţii. Dacă nu greşesc, congresul anterior avusese loc la Johannesburg, în total fiind vreo 40 de vicepreşedinţi. Iată că la Cartagena, în Columbia, locul lui Marian Lupu a fost luat de domnul Vlad Plahotniuc. Acolo au participat la congres peste 80 de delegaţii, dintre care fiecare a doua delegaţie s-a ales cu un loc de conducere în organele acestei Internaţionale”, a menţionat, într-un interviu pentru Europa Liberă, Igor Boţan.

Pe lângă faptul că Vlad Plahotniuc nu a fost prezent în sală în momentul în care ar fi fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, fiind reprezentat de către deputatul în Parlamentul RM Dumitru Diacov şi ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, în opinia expertului, preşedintele PD nici măcar nu „corespunde criteriilor de a fi numit socialist”. Boţan a ţinut să mai menţioneze că această Internaţională are un cod de conduită care, dacă ar fi aplicată lui Plahotniuc, el nu s-ar califica în niciun fel.

Amintind de un interviu dat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, unui portal din Moldova în decembrie anul trecut, în care „a recunoscut că Partidul Democrat promovează politici de dreapta în Republica Moldova şi că ar dori să revină la social-democraţie”, Boţan consideră că la asta ar lucra acum, chipurile, Vlad Plahotniuc, după ce a ocupat funcţia de preşedinte al PD.

De menţionat că una dintre clauzele prevăzute în codul de conduită al Internaţionalei Socialiste ar fi condamnarea corupţiei, acţiuni pe care Partidul Democrat refuză să le facă în R. Moldova, şi totuşi, Vlad Plahotniuc este prezent la Internaţionala Socialistă în calitate de vicepreşedinte.

Deşi, la prima vedere, ar putea părea că Vlad Plahotniuc împreună cu democraţii ar încerca să ia terenul de sub picioarele Partidului Socialiştilor şi al stângii în general, Boţan punctează totuşi că, ei nu vor reuşi, „pentru că socialiştii domnului Dodon sunt alt gen de socialişti. Sunt socialişti care regretă disoluţia Uniunii Sovietice şi vor că ţara noastră să se integreze în Uniunea Euroasiatică.”

Mai mult decât atât, socialiştii lui Dodon nici nu doresc să fie în această Internaţională Socialistă. În Opinia analistului, important pentru ei acum ar fi să semneze contracte de cooperare cu Edinnaia Rossia (condus de Dmitri Medvedev - n.r.) care s-a autodeclarat partid conservator, astfel că ei nu au nimic cu această Internaţională a Socialiştilor.

Chiar şi aşa, Boţan are ferma convingere că între socialiştii domnului Dodon şi democraţii domnului Plahotniuc este constituit un cartel politic. „Când spun „cartel”, am în vedere înţelegeri în beneficiu mutual. Aceasta nu înseamnă că ei sunt aliaţi care semnează documente şi contracte de cooperare. Lor le convine această cooperare.

Acum să facem referinţă la documente. Există documente foarte interesante pe care le-au semnat liderii Alianţei pentru Integrare Europeană privind partajarea în secret a instituţiilor şi a funcţiilor. Iată în acel document misiunile diplomatice, de asemenea, au fost partajate. Cu alianţa s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, dar formula se perpetuează şi domnul Dodon a acceptat demult să fie parte a acestei formule”.

Menţionăm că Partidul Democrat din Moldova este membru al Internaţionalei Socialiste din anul 2012. Internaţionala Socialistă este organizaţia mondială a partidelor social-democrate, socialiste şi muncitoreşti, reunind 153 astfel de organizaţii politice din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe