Igor Dodon la sfat cu noii miniştri în prima lor zi de muncă. Expert: „Staf electoral direct în clădirea Guvernului”

Sergiu Litvinenco afirmă că se revine la perioada când R. Moldova are un Prim-ministru „de paie” sau „prin procură”. Exact aşa cum au fost Tarlev şi Filip, care au pus în aplicare deciziile lui Voronin şi Plahotniuc.
Igor Dodon, la întâlnire cu membrii Cabinetului Chicu, 15.11.2019
Igor Dodon, la întâlnire cu membrii Cabinetului Chicu, 15.11.2019 (facebook.com/Igor Dodon)

În primele ore ale dimineţii de vineri, în Casa Guvernului, preşedintele Igor Dodon am avut o întrevedere cu prim-ministrul şi miniştrii din noul Guvern.

Acesta a atenţionat membrii noului Executiv că Republica Moldova „nu reprezintă reţele de socializare şi Facebook. Miniştrii trebuie să meargă să discute cu cetăţenii cel puţin o dată în săptămână.”

„Totodată, i-am îndemnat pe membrii noului executiv să ignore atacurile politice ale celor care au plecat. Noii miniştri nu sunt afiliaţi politic, ei sunt profesionişti şi trebuie să demonstreze prin fapte nu prin vorbe că sunt mai buni”, a scris şeful statului pe pagina sa de socializare deşi joi seara, la un post de televiziune acesta a declarat că „acum preşedintele, Parlamentul şi Guvernul vor lucra mână în mână".

În context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco constată că se revine la perioada când Republica Moldova are un Prim-ministru „de paie” sau „prin procură”. Exact aşa cum au fost Vasile Tarlev şi Pavel Filip.

„Altfel spus, Prim-ministrul nu va mai lua decizii conform prevederilor constituţionale cu privire la „realizarea politicii interne şi externe a statului” – articolul 96 alineatul (1) –, ci doar va executa, va formaliza prin acte oficiale deciziile luate de altcineva şi în altă parte.

Tarlev a pus în aplicare deciziile lui Voronin, Filip – ale lui Plahotniuc, Chicu – ale lui Dodon. Constituţia ca spirit este călcată în picioare...”, a adăugat parlamentarul.

Cu referire la poza publicată de Igor Dodon pe Facebook, Veaceslav Negruţă, expert la Transparency International Moldova a decis să întrebe: „da voi aveţi aşa staf electoral pentru 2020? Dodon are... Direct în clădirea guvernului.”