Igor Dodon ordonă renovarea casei muzeu Puşkin. Negruţă: Multe muzee şi teatre necesită atenţia neelectorală a autorităţilor

Casa muzeu - A.S.Puşkin de la Chişinău
Casa muzeu - A.S.Puşkin de la Chişinău (facebook.com/Dodon Ig.)

După o vizită la Casa-muzeu A. S. Puşkin din Chişinău, preşedintele Igor Dodon a anunţat că monumentul de arhitectură nu a mai fost restaurat din anul 1987 şi se află într-o stare dezastruoasă.

Astfel, acesta a dispus alocarea banilor şi lansarea în perioada martie – aprilie a lucrărilor de renovare ca până la 21 septembrie, când va fi marcată împlinirea a 200 de ani de la exilarea marelui poet rus la Chişinău, restaurarea muzeului să fie finalizată.

„Casa-muzeu Alexandr Puşkin nu este doar un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, dar reprezintă şi un simbol al relaţiei de prietenie pe care o avem cu partenerul nostru strategic, Federaţia Rusă”, a mai scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.

În context, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţă, expert la Transparency International Moldova a ţinut să sublinieze că multe muzee, teatre, dar şi clădiri din patrimoniul autohton chiar necesită atenţia sinceră şi neelectorală a autorităţilor, însă afirmaţiile lui Dodon ar fi lipsite de logică.

„Casa muzeu Puşkin este un simbol al relaţiei de prietenie pe care o avem cu partenerul strategic, Federaţia Rusă - adică, Rusia ţaristă exilează un poet mai neastâmpărat, expulzându-l în nişte ţinuturi considerate de regimul ţarist sălbatice, iar (p)rezidentul Dodon consideră asta drept o dovadă/"simbol de prietenie" între regimurile de acum”. Sau Puşkin a avut o altă misiune pe aici sau (p)rezidentul Dodon e şi el în exil trimis de partenerul său strategic”, a concluzionat Veaceslav Negruţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe