Igor Dodon: R. Moldova trebuie să preia experienţa Rusiei şi Ungariei pentru a limita „ingerinţele externe”

Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

Structurile de stat din Moldova sunt pline de agenţi străini, iar administraţia prezidenţială este finanţată din fonduri externe, trebuie să ne lămurim cu acest lucru, a declarat fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, într-un interviu pentru RIA Novosti.

În opinia liderului PSRM, sunt necesare măsuri legislative, pentru a prelua experienţa Rusiei şi a Ungariei, „care au limitat în mod clar posibilitatea influenţei externe asupra politicii interne”.

Potrivit unui comunicat PSRM, Igor Dodon a criticat „cenzura impusă de mai multe instituţii de presă din UE”, care au refuzat să publice un material semnat de către premierul ungar Victor Orban în care acesta şi-ar fi expus „propria viziune despre homosexualism şi LGBT”.

„Preşedintele PSRM este de părere că Moldova trebuie să se inspire din mai multe legi şi practici pe care Ungaria le-a aplicat în ţara sa pentru a apăra familia tradiţională”, se mai arată în comunicatul socialiştilor.

Mai multe ziare europene au refuzat publicarea unui editorial scris de premierul ungar Viktor Orban, redactat sub forma unui manifest în şapte puncte, prin care acesta îşi rezumă viziunea asupra viitorului Uniunii Europene.

Publicaţiile au motivat decizia spunând că nu doresc să ofere spaţiu publicitar unui politician pe care-l acuză că încalcă drepturile omului şi libertatea presei.

Viktor Orban consideră printre altele că integrarea europeană trebuie să fie un mijloc, nu un scop în sine şi în UE „deciziile trebuie luate de liderii aleşi, nu de ONG-uri”, iar statul de drept nu trebuie să fie „externalizat”.

Premierul ungar este unul dintre cei mai fervenţi promotori ai investiţiilor ruseşti şi chineze în Ungaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe