IGPR: Cel mai important grup infracţional, care alimenta piaţa din Bucureşti cu droguri, destructurat de poliţişti şi procurori

Droguri
Droguri (DIICOT)

Cel mai important grup infracţional, care alimenta piaţa din Bucureşti cu droguri, a fost destructurat de poliţişti şi procurori, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Opt persoane au fost trimise în judecată.

"Prin rechizitoriul din data de 27.01.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 8 inculpaţi (6 cetăţeni români şi 2 cetăţeni albanezi, dintre care 3 în stare de arest preventiv, 3 sub control judiciar şi 2 în stare de libertate) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate şi spălare de bani.

În cauză s-a reţinut faptul că, în luna mai 2021, un inculpat de cetăţenie albaneză a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activităţi de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantităţi de droguri de mare risc cuprinse între 10-12 kilograme/transport. Grupul a fost constituit împreună cu alţi doi inculpaţi, cetăţeni români, activând până în luna august 2022. În cursul anului 2022, la acest grup a aderat un al patrulea inculpat, de cetăţenie albaneză, grupul fiind sprijinit pe parcursul activităţii infracţionale de alţi inculpaţi, cetăţeni români", transmite DIICOT.

Modul de operare al grupului infracţional organizat a presupus desfăşurarea următoarelor operaţiuni:

"Drogurile de mare risc au fost preluate din afara ţării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetăţeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte ţări, cu preponderenţă în România.

În vederea realizării transporturilor, atât cetăţenii români cât şi cei albanezi au achiziţionat autovehicule, pe care le-au înmatriculat atât în nume propriu, cât şi pe numele rudelor lor. Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate, în vederea disimulării drogurilor. Lăcaşurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenţia într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc după introducerea/scoaterea substanţelor (de exemplu, în bordul maşinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână etc).

După pregătirea autoturismelor în vederea transportării unor cantităţi de droguri cuprinse între 10 şi 12 kilograme, membrii grupului infracţional organizat se deplasau cu maşinile în Belgia (Bruxelles) şi Olanda (Rotterdam), în locaţiile prestabilite de către membrii grupului de origine albaneză şi introduceau în autovehiculele modificate, în compartimentele special create, drogurile de mare risc.

Ulterior, aceştia se deplasau către destinaţiile unde drogurile erau comercializate, în diferite oraşe de pe teritoriul mai multor ţări, respectiv, România, Italia, Franţa, Spania, Albania.

Pentru a se asigura conspirativitatea acţiunii infracţionale, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului schimbau proprietarul autoturismelor şi, implicit numerele de înmatriculare, iar în unele cazuri, le modificau culoarea, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor privind frecvenţa intrărilor şi ieşirilor din ţările mai sus menţionate.

Odată ajunse în România, membrii grupului scoteau drogurile din locaşul special amenajat şi le depozitau pe raza judeţului Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu şi-a declarat domiciliul. Ulterior, substanţele ilicite erau vândute către diverse persoane din Bucureşti şi zonele limitrofe, clienţi fideli ai grupului, alimentând astfel piaţa internă subterană cu importante cantităţi de droguri de mare risc (cocaină).

Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate două astfel de transporturi, respectiv 01-04.04.2022 şi 04-08.08.2022, cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistată cantitatea de peste 10 kilograme de cocaină.

Sumele de bani obţinute din traficul de droguri de risc au fost investite în bunuri de lux, achiziţionate pe numele altor persoane, pentru a ascunde provenienţa ilicită a veniturilor.

Cu privire la infracţiunea de punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate s-a reţinut că unul dintre inculpaţi a deţinut, în vederea punerii în circulaţie, suma de 400 euro, formată din bancnote contrafăcute având cupiurile de 50 euro.

Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea şi distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, a cantităţilor de 10.553,67 grame cocaină şi 501,04 grame heroină. În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantităţii de droguri care au fost introduse în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziţie, şi un milion de euro, valoare de piaţă, precum şi confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor. De asemenea, s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse în cauză (sume de bani, 2 imobile, un autoturism, bunuri mobile) şi confiscarea extinsă a acestora.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti", transmite DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne