IICCMER ţinta unui scandal. AZIR cere preşedintelui Klaus Iohannis demiterea Alexandrei Toader

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), conferinţa de presă 8 iulie 2014.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), conferinţa de presă 8 iulie 2014. (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) solicită preşedintelui Klaus Iohannis demiterea Alexandrei Toader de la conducerea Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Semnatarii scrisorii consideră că Alexandra Toader „întruchipează incompetenţa arogantă”. În scrisoarea deschisa adresată preşedintelui Iohannis sunt enumerate şi consecinţele acestei numiri făcute „pe temeiul unor criterii lipsite de transparenţă”: „plecarea forţată a patru cercetători cu vechime şi prestigiu, presiunea menită a-i îndepărta şi pe ceilalţi angajaţi, în cazul în care nu se supun conducerii, subcontractarea serviciilor administrative cu firme implicate în scandaluri de corupţie, impunerea unui acord abuziv de confidenţialitate, gafele publice ale preşedintelui IICCMER, absenţa cercetării istorice în 2020”.

Domnule Preşedinte,

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) – secţia română a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (cu sediul la Bruxelles) – a luat act cu profundă dezamăgire de starea îngrijorătoare de lucruri (semnalată de presă în ultimele luni) de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Întrucât vorbim de o instituţie cu rol fundamental în statul de drept postcomunist, considerăm că remedierea situaţiei ne priveşte pe toţi.

Numirea în fruntea instituţiei a unei persoane lipsite de recunoaştere profesională, pe temeiul unor criterii lipsite de transparenţă, a fost, considerăm, o gravă greşeală. Consecinţele numirii Alexandrei Toader s-au văzut imediat: plecarea forţată a patru cercetători cu vechime şi prestigiu, presiunea menită a-i îndepărta şi pe ceilalţi angajaţi, în cazul în care nu se supun conducerii, subcontractarea serviciilor administrative cu firme implicate în scandaluri de corupţie, impunerea unui acord abuziv de confidenţialitate, gafele publice ale preşedintelui executiv, absenţa aproape totală a cercetării istorice în 2020 – iată doar câteva dintre simptomele dezastrului din instituţie. Ele sunt evidente pentru orice om de bună credinţă. Pentru prima dată de la înfiinţarea IICCMER, foştii deţinuţi politici (AFDPR) s-au desolidarizat de instituţie, întrucât nu se mai recunosc în activităţile ei.

V-aţi exprimat recent, stimate Domnule Preşedinte, în favoarea numirilor pe criterii de competenţă, dovedită prin proiecte de specialitate şi curriculum vitae, pentru a evita selecţia pe temei de obedienţă politică. Situaţia de la IICCMER este grăitoare în privinţa urmărilor nefaste pe care le are politizarea conducerii. Alexandra Toader nu doar că nu este omul potrivit la locul potrivit, dar, pe deasupra, întruchipează incompetenţa arogantă.

Pentru a cinsti memoria victimelor regimului comunist, este obligatoriu ca IICCMER să-şi respecte profilul de cercetare, spre a-i proteja pe angajaţi de abuzurile conducerilor vremelnice. Crimele statului totalitar trebuie să fie investigate de către cercetători, nu de către experţi în administraţia publică, aşa cum sunt încadraţi angajaţii IICCMER.

Problemele de la IICCMER au o rezolvare simplă, în doi paşi: 1) demiterea urgentă a actualei conduceri şi 2) organizarea unei consultări publice pentru întocmirea unei Hotărâri de Guvern privind organizarea şi funcţionarea IICCMER. Considerăm că transformarea instituţiei într-un institut de cercetare, cu introducerea unei proceduri transparente de alegere a conducerii (prin concurs pe bază de proiect de management este esenţială. Credem importantă consultarea societăţii civile în stabilirea criteriilor, precum şi formularea clară a fişei postului pentru a respecta statutul de cercetător, ignorat în prezent de un regulament de ordine interioară impus arbitrar.

Domnule Preşedinte, vă solicităm sprijinul în reformarea unei instituţii cu rol crucial pentru memoria unui trecut pe care nu dorim să-l retrăim. Decizia corectă este în mâna Domniei Voastre.

Oana Enăchescu, Preşedinte AZIR

Cătălin-Teodor Dogaru, Secretar AZIR”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne