Iile, în patrimoniul UNESCO. Proiect comun România - R. Moldova

România şi Moldova de peste Prut şi-au propus să introducă frumoasa ie românească în patrimoniul UNESCO.
Petrecere câmpenească în cadrul programului Adoptă un ţăran
Petrecere câmpenească în cadrul programului Adoptă un ţăran (Adoptă un ţăran, Facebook)

România şi Republica Moldova intenţionează să depună, până la finele anului 2016, un nou dosar comun la UNESCO în vederea introducerii iei în lista patrimoniului cultural imaterial mondial, relatează infoprut.ro.

Cercetători din cele două state lucrează asupra documentării acestui element de port popular, pentru a descoperi toate dovezile istorice la nivel de localităţi, de zone sau arii culturale mai mari, a declarat, pentru Radio Chişinău, etnologul Varvara Buzilă.

De asemenea, România şi Republica Moldova pregătesc şi un film documentar despre cum oamenii continuă să coasă aceste cămăşi naţionale, în contextul în care, de mai bine de un an, în Republica Moldova au reînviat şezătorile. Pasionatele de portul popular şi de costumele pe care le purtau pe vremuri bunicile şi străbunicile se adună şi îşi împart una alteia cunoştinţe legate de cum se cos aceste elemente de patrimoniu naţional.

”Cred că pentru poporul român dragostea şi abilitatea de a coase îi este în sânge. Ia pe care o port e cusută de mine, este prima ie pe care am făcut-o şi sunt îndrăgostită de ea pentru că am cusut-o, acum patru ani, în memoria Reginei Maria şi din dragoste nemărginită faţă de Casa Regală. Dacă observaţi, este în culorile tricolorului, cu motiv de Botoşani”, a declarat, pentru sursa citată, una dintre participantele active la şezători, Vera Sali, medic de laborator.

Până acum, în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial protejat de UNESCO, a fost introdus colindul în ceată bărbătească şi urmează să fie declarat şi covorul tradiţional românesc, numit scoarţă, ambele dosare fiind pregătite în comun de cercetători din România şi Moldova, de peste Prut.

Un alt dosar, de data aceasta multinaţional comun – România, Bulgaria şi Macedonia -, care aşteaptă verdictul, este ”Practici culturale asociate zilei de 1 martie. Mărţişorul."

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne