Imaginea unei case acoperite de cenuşa vulcanului din La Palma devine emblematică

Intensificarea emisiilor de cenuşă din ultimele zile a oferit imagini şocante cu străzi, câmpuri şi case acoperite de praf negru.
O casă îngropată în cenuşă, La Palma (Spania)
O casă îngropată în cenuşă, La Palma (Spania) (@LaPalmaErupcion)

Fotografia unei case din insula La Palma, Insulele Canare, Spania, acoperită de cenuşa vulcanului care a erupt pe 19 septembrie, a devenit virală, şi pe bună dreptate. Casa este îngropată literalmente în cenuşă.

(@LaPalmaErupcion)

Acumularea cenuşei expulzate de vulcanul din La Palma provoacă probleme mari populaţiei. În fiecare zi, cu mătura şi lopata în mână, locuitorii din La Palma sunt nevoiţi să îndepărteze cenuşa de pe maşini şi case. Recomandarea conform Planului de Urgenţă Vulcanică din Insulele Canare (Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias) este de a nu curăţa cenuşa cu apă, deoarece devine o masă greu de îndepărtat. Populaţia a fost instruită să îndepărteze cenuşa de pe acoperişurile caselor şi de pe jgheaburile de ploaie, deoarece combinaţia de cenuşă şi apă poate fi fatală şi poate distruge complet jgheaburile.

Cenuşa este deja prezentă peste tot în La Palma, iar în mai multe municipalităţi cursurile şcolare au fost suspendate luni, 28 septembrie, din cauza stării şcolilor acoperite cu cenuşă. Profesorii s-au apucat de treabă pentru a curăţa praful negru, dar în câteva ore, acesta s-a acumulat din nou.

Primăriile au amplasat containere speciale pentru evacuarea cenuşii, pentru a nu o amesteca cu alte deşeuri şi pentru a o depozita până când se va stabili ce se va face cu ea. Sunt luate în considerare mai multe utilizări posibile, inclusiv construcţii sau fertilizarea terenurilor agricole, deoarece conţine multe minerale care pot fi benefice pentru sol.

Între timp lava vulcanului a ajuns în ocean

Materialul magmatic a căzut în mare de pe marginea unei stânci înalte de o sută de metri. Întunericul a făcut imposibilă observarea momentului în care s-au format coloanele de vapori - extrem de toxice în contact cu ochii şi pielea - care au fost înregistrate de oamenii de ştiinţă de pe nava oceanografică Ramón Margalef care studiază efectele erupţiei pe mare. Institutul spaniol de Oceanografie a emis un prim comunicat în care a precizat că fluxurile de lavă au generat un depozit pe fundul mării la o înălţime de peste 50 de metri. Autorităţile au stabilit un perimetru de siguranţă de peste 2,5 kilometri pentru a evita eventualele probleme respiratorii ale persoanelor care intră în contact cu vulcanul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură