Imagini din satelit arată că Rusia şi-a modernizat baza navală a Flotei Mării Negre după ce a fost lovită de ucraineni

Un vas rusesc din flota de la Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.
Un vas rusesc din flota de la Marea Neagră, cu baza în Sevastopol. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Redacţia
20.04.2024

Rusia a consolidat apărarea bazei navale a Flotei sale din Marea Neagră de la Novorossiisk, a declarat joi Ministerul britanic al Apărării, potrivit Business Insider.

"Este foarte probabil că infrastructura de întreţinere, logistică şi de manipulare a armelor de la Novorossiisk să fi fost îmbunătăţită", a scris ministerul într-o postare pe X, citând o fotografie din satelit pe care a obţinut-o.

În plus, ministerul britanic al Apărării a notat în notificarea sa că Flota Mării Negre "şi-a retras în mare parte navele şi submarinele de la Sevastopol mai departe spre est, la Novorossiisk".

Stabilirea bazei flotei la Novorossiisk, a declarat ministerul, a fost "cea mai bună metodă a flotei de a evita un atac maritim ucrainean".

Forţele navale ale Rusiei au suferit pierderi semnificative de când a început războiul din Ucraina, în februarie 2022.

În februarie, şeful forţelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a estimat că 25% din navele ruseşti din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate.

Succesul Ucrainei în războiul naval a dus, de asemenea, la înlocuirea fostului comandant al Flotei Mării Negre, amiralul Viktor Sokolov, cu viceamiralul Serghei Pinchuk.

"Flota a fost cea mai puţin activă de când a început războiul", a declarat joi Ministerul britanic al Apărării, precizând că schimbarea a avut loc în urma îndepărtării lui Sokolov în martie.

Accentul pus pe Marea Neagră, atât de ruşi, cât şi de ucraineni, subliniază importanţa rutei comerciale maritime. Pentru Ucraina, accesul la Marea Neagră a fost esenţial pentru exportul de cereale şi produse alimentare ale ţării.

Aceasta nu este prima dată când ruşii au încercat să îşi consolideze apărarea navală pentru a respinge viitoarele atacuri ucrainene.

Luna trecută, Ministerul britanic al Apărării a declarat că a "identificat patru barje poziţionate la intrarea în zona facilităţilor Flotei Mării Negre din portul maritim Novorossiysk".

"Pinchuk a căutat probabil să îmbunătăţească şansele de supravieţuire ale navelor ruseşti prin adoptarea unor măsuri preventive şi defensive suplimentare, inclusiv prin reducerea decalajului de intrare în instalaţiile portuare", a scris Ministerul britanic al Apărării la 31 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor