Imigranţi salvaţi în apropierea Libiei deturnează un vas şi îi schimbă cursul spre Europa

Un soldat al forţelor speciale malteze păzeşte un grup de imigranţi la bordul petrolierului El Hiblu 1
Un soldat al forţelor speciale malteze păzeşte un grup de imigranţi la bordul petrolierului El Hiblu 1 (Screenshot)

Un petrolier turcesc a fost deturnat miercuri de un grup de peste 100 de imigranţi salvaţi în largul coastei libiene, potrivit mai multor autorităţi europene, potrivit Euronews.

Nava El Hiblu 1 se afla în drum spre Libia după ce a interceptat o ambarcaţiune ce avea la bord 108 imigranţi. După salvarea grupului, nava se pare că a fost deturnată, apoi redirecţionată spre Europa.

Autorităţile malteze au reuşit să stabilească contactul cu căpitanul navei, care a precizat că a fost ameninţat de imigranţi şi i s-a cerut să schimbe cursul spre Malta.

Joi dimineaţă vasul a pătruns în apele malteze şi, ulterior, autorităţile locale au urcat la bordul său.

Forţele armate malteze au escortat apoi petrolierul într-un port, unde o investigaţie urma să fie preluată de poliţie, potrivit unei declaraţii guvernamentale.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a folosit cuvântul „piraţi” pentru a se referi la grupul de imigranţi salvaţi, promiţând că nu le va permite niciodată acestora să vadă Italia mai aproape decât „cu un telescop”.

Salvini a reiterat poziţia sa într-un mesaj postat pe Facebook miercuri seara, în care a precizat: „Nu mi-am schimbat părerea: prioritatea mea este siguranţa italienilor. Porturile rămân închise”.

Iniţiativa privată Mediterranea a cerut autorităţilor europene să se „comporte precum civilizaţia legală care se proclamă a fi”, cerându-le să ţină cont de faptul că imigranţii sunt „fiinţe umane care au fugit din iad”.

Organizaţia Doctori Fără Frontiere a susţinut că este vorba de o situaţie „disperată şi periculoasă” care a evidenţiat „sistemul defect în largul mării şi disperarea oamenilor vulnerabili”.

Un raport ONU publicat în decembrie 2018 a precizat că imigranţii care fug din Libia au înfruntat „orori inimaginabile”, inclusiv tortură, viol în grup, sclavie şi trafic de persoane.

Operaţiunea Sophia

Incidentul cu deturnarea navei El Hiblu 1 a fost raportat la scurt timp după ce Uniunea Europeană a anunţat săptămâna aceasta că va restrânge amploarea misiunii de salvare în Mediterană – Operaţiunea Sophia – prin suspendarea patrulelor maritime care împiedică imigranţii să efectueze periculoasa călătorie maritimă către Europa.

O serie de grupuri pentru drepturile omului au criticat decizia, afirmând că aceasta este o dovadă că liderii europeni încearcă să evite responsabilitatea în mijlocul crizei migraţiei.

Judith Sunderland, director asociat la Human Rights Watch, a declarat: „Deşi în mod categoric nu este mandatul său, navele Operaţiunii Sophia au salvat vieţile a zeci de mii de persoane”.

„Indiferent ce anume aţi crezut despre Operaţiunea Sophia, această evoluţie ilustrează voinţa guvernelor UE de a face orice pentru a evita responsabilitatea faţă de refugiaţi şi imigranţi şi ilustrează disponibilitatea lor de a condamna femei, bărbaţi şi copii la abuzuri în Libia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe