"Împăratul" Mihail Vlasov respiră aerul libertăţii. A fost eliberat condiţionat din puşcărie

Mihail Vlasov
Mihail Vlasov (Facebook)

Supranumit pe vremuri "Împăratul", fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost eliberat condiţionat din închisoare. Decizia luată miercuri de magistraţii Tribunalului Vaslui este una definitivă.

"Instanţa admite contestaţia formulată de condamnatul Vlasov Mihail, deţinut în prezent în Penitenciarul Vaslui. Admite cererea şi propunerea, având ca obiect liberare condiţionată, privind pe condamnatul Vlasov Mihail.

Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Vlasov Mihail, deţinut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 8 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 165/F/03.08.2018 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală.

Îi impune condamnatului Vlasov Mihail obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, pe toată durata termenului de supraveghere. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa contestată şi înlătură dispoziţiile contrare. Definitivă", se arată în decizia luată de Tribunalul Vaslui.

Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de DNA în mai multe dosare, fiind titularul unei liste lungi de infracţiuni comise, printre care trafic de influenţă, şantaj, dare de mită, folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, în formă continuată, delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În iunie 2015, "Împăratul" - care fusese prins în flagrant luând mită 200.000 de euro de la un om de afaceri - a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Ulterior, în noiembrie 2016, Curtea Supremă l-a condamnat din nou pe Vlasov la doi ani închisoare cu executare într-un alt dosar în care era acuzat că a dat mită pentru a-şi trece în subordine Registrul Comerţului.

În august 2018, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat iar pe fostul şef CCIR la 9 ani şi 10 luni închisoare, dar, ulterior, în noiembrie 2020 sentinţa a fost redusă la 8 ani de către Instanţa Supremă. În acest dosar, procurorii DNA au demonstrat că Vlasov a făcut demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul Camerei de Comerţ. Prejudiciul era de peste 60 de milioane de lei, adică în jur de 12 milioane de euro.