Implant cerebral pentru resuscitarea memoriei

Creier
Creier (Vasiliy Yakobchuk /Photos.com)

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agenţia de cercetare a armatei americane, celebră în special pentru roboţii săi cu alură de Terminator, caută parteneri comerciali pentru un proiect denumit RAM (Restoring Active Memory), în vederea 'restaurării memoriei active', notează publicaţia franceză Le Nouvel Observateur.

Agenţia este pe cale să dezvolte noi metode de analiză şi de decodare a semnalelor neuronale, pentru a înţelege în ce mod stimularea neuronală ar putea fi aplicată la recuperarea memoriei unui individ care a suferit o leziune cerebrală.

Potrivit DARPA, între 2000 şi mijlocul anului 2012, armata americană a recenzat circa 250.000 de leziuni cerebrale traumatice. Acest tip de leziune induce frecvent o disfuncţionalitate a memoriei, care presupune atât capacitatea de a recupera amintiri formate înainte de traumatism (amnezie), cât şi capacitatea de a reţine altele noi. În alţi termeni, probleme de memorie post-traumatice. Astfel, obiectivul DARPA este de a crea un implant cerebral care să permită stimularea neuronilor într-un mod care să reducă sau chiar să anihileze aceste probleme de memorie.

O altă aplicare a acestui dispozitiv ar putea-o constitui stimularea anumitor regiuni ale creierului în timpul antrenamentelor soldaţilor, pentru a le permite acestora să asimileze rapid noile competenţe şi să-şi gestioneze mai bine reacţiile (reflexele, frica, etc.). Recentele progrese în domeniul neurologiei au permis elucidarea mecanismelor neurobiologice subdiacente procesului de învăţare şi utilizarea cunoştinţelor şi competenţelor.

Programul înglobează dezvoltarea modelelor complexe de amintiri şi exportarea distincţiilor neurobiologice şi comportamentale dintre o memorie ajutată de un dispozitiv implantabil şi învăţarea sau antrenamentul realizat pe căi naturale.

Printre candidaţii la parteneriatul căutat de DARPA figurează între altele societatea Medtronic, cunoscută pentru a fi dezvoltat un implant de stimulare cerebrală profundă, care corectează într-un mod aproape miraculos efectele bolii Parkinson. Pentru că, în pofida faptului că inovaţia avută în vedere de agenţia americană poate crea îngrijorări în ceea ce priveşte efectele pe care le-ar avea asupra aspectului comportamental al soldaţilor, ea ar putea, de asemenea, să aibă repercusiuni interesante asupra bolilor neuronale, cum este şi boala Alzheimer, subliniază Le Nouvel Observateur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură