În ajunul sesiunii parlamentare autorităţile chineze şi-au intensificat măsurile represive împotriva Falun Gong

Baner al practicantilor Falun Dafa
Baner al practicantilor Falun Dafa (Epoch Times)

Înainte de sesiunea parlamentară anuală, autorităţile chineze consolidează, în mod tradiţional, controlul asupra aşa-numitelor „elemente instabile”, în scopul eliminării unor eventuale tulburări sau manifestări civile, care ar putea afecta solemnitatea şedinţei funcţionarilor de partid.

Toate aceste măsuri sunt calificate de către regimul Partidului Comunist drept „menţinerea stabilităţii”, în scopul cărora, anul trecut, potrivit cifrelor oficiale ale Beijingului, au fost alocate fonduri mai mari decât pentru apărarea ţării.

În ajunul şi pe parcursul sesiunii legislative, de obicei, în toată ţara se înăspreşte controlul asupra petiţionarilor, care pleacă frecvent la Beijing, să prezinte autorităţilor centrale nemulţumirea faţă de acţiunile arbitrare ale autorităţilor locale sau de poliţie.

Potrivit numeroaselor relatări din China, aceste persoane sunt avertizate ca, pe durata sesiunii, să nu-şi părăsească locurile de trai, iar cei mai activi sunt chiar plasaţi sub arest la domiciliu.

În plus, se înăspreşte controlul în zonele instabile, cum ar fi Tibet şi Xinjiang, unde localnicii, care devin din ce în ce mai puţini, îşi exprimă, continuu şi în diverse moduri, dezacordul vis-a-vis de „politicile represive de la Beijing”.

În această perioadă, se consolidează, de asemenea, şi măsurile de reprimare împotriva celui mai mare grup de persoane din China supus represiunilor – aderenţii practicii spirituale Falun Gong, pe care Partidul Comunist îi persecută de peste 12 ani.

Potrivit site-ului chinez, „Minghui”, ce monitorizează şi publică informaţii pe această temă, în fiecare an, cu două luni înainte de sesiunea parlamentară, guvernul înăspreşte măsurile represive faţă de susţinătorii acestei practici de meditaţie.

Potrivit unor statistici preliminare ale site-ului, de la mijlocul lunii ianuarie până la începutul lunii martie, în peste 20 de provincii şi oraşe aflate în administraţia autorităţilor centrale, inclusiv Beijing, Tianjin, Shanghai şi Chongqing, au avut loc peste 150 de raiduri şi percheziţii, în urma cărora au fost reţinute sute de persoane.

Raidurile au fost organizate şi desfăşurate de poliţie şi filiala locală a „Biroului 610” (o structură specializată, controlată direct de guvernul central, creată nemijlocit pentru reprimarea Falun Gong).

Cele mai numeroase arestări au avut loc în provinciile Hebei, Shandong, Heilongjiang, Sichuan, Liaoning şi Jilin.

În provincia Hebei, în această perioadă, au fost organizate peste 30 de raiduri ale poliţiei, care s-au soldat cu arestarea a 50 de aderenţi Falun Gong. În provincia Shandong, au fost organizate 19 raiduri, fiind arestate 40 de persoane. În provincia Heilongjiang - 19 raiduri şi peste 30 de persoane au fost arestate.

În momentul reţinerilor şi percheziţiilor, colaboratorii de poliţie nu au prezentat mandate sau alte documente aprobatoare şi au făcut uz de urmăriri, ameninţări şi bătăi.

Mulţi dintre cei arestaţi au fost condamnaţi la închisoare cu termene cuprinse între trei şi opt ani, relatează „Minghui”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe