În căutare de prieteni: Nicolas Maduro vizitează Rusia, Belarus şi Turcia

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, al cărui guvern este presat de manifestanţii venezueleni şi diverse state occidentale, care susţin că acesta a devenit tot mai autoritar, urmează să se întâlnească în această săptămână cu liderii Rusiei şi Belarusului.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Kremlinul a declarat că Maduro se va întâlni miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin în Moscova pentru a discuta despre “dezvoltarea unui parteneriat strategic între cele două ţări în diverse sfere”, precum şi despre alte probleme internaţionale şi regionale.

Agenţia spaniolă de ştiri EFE l-a citat pe Maduro afirmând că a fost invitat la conferinţa Săptămâna Rusească a Energiei, care se desfăşoară la Moscova în perioada 3-7 octombrie.

Venezuela a devenit cea mai mare sursă externă de ţiţei a gigantului rus de stat Rosneft în urmă cu câţiva ani. La rândul său, Rosneft a oferit sprijin companiei de petrol a statului venezuelean după ce SUA a impus sancţiuni împotriva lui Maduro la începutul lunii august.

Reuters a raportat ulterior în luna august, citând surse anonime, că guvernul socialist al lui Maduro a apelat tot mai mult la Rusia pentru cash şi credite, pe fondul tulburărilor din ţara latino-americană.

În plus, Maduro a precizat că va vizita Belarus în cursul zilei de joi şi va discuta cu înalt oficiali despre cooperarea bilaterală în domeniul construcţiilor de locuinţe, a dezvoltării industriale şi comerţului.

Ambasada venezueleană din Minsk a anunţat marţi că Maduro va participa la inaugurarea unui monument dedicat eroului naţional venezuelean Simon Bolivar, simbol al sfidării puterilor europene şi, prin extensie, a Statelor Unite.

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, care este criticat în Occident pentru conducerea sa autoritară, este cunoscut pentru comentariile sale tăioase care sugerează că guvernul său luptă împotriva provocărilor puterilor străine la adresa suveranităţii Belarusului.

Şi după Belarus, Maduro va călători în Turcia pentru a conduce o întrunire a unei comisii interguvernamentale ce se va concentra pe “îmbunătăţirea cooperării bilaterale în sferele financiară, energie, agro-industrială şi militară”.

Venezuela a avut relaţii prietenoase cu Rusia în timpul mandatului răposatului Hugo Chavez dar şi al succesorului său, Nicolas Maduro, ambii fiind puternic criticaţi de Statele Unite.

SUA a impus câteva runde de sancţiuni împotriva Venezuelei, în principal ca răspuns la înfiinţarea unei Adunări Constituante cu puteri lărgite, în urma unui referendum desfăşurat în luna iulie şi pe care opoziţia ţării l-a considerat fraudulos.

Peste 120 de persoane au fost ucise în ultimele peste patru luni de proteste împotriva lui Maduro şi a planurilor sale de a crea Adunarea şi de a rescrie Constituţia ţării.

Multe ţări au refuzat să recunoască Adunarea Constituantă, în privinţa căreia Maduro insistă că a adus pace celor 30 milioane de locuitori ai ţării.

Aflaţi în cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune, milioane de venezueleni suferă de pe urma unor lipsuri cronice de alimente şi produse de bază, inclusiv medicamente sau chiar hârtie igienică, şi de pe urma unei inflaţii galopante.

De asemenea, Venezuela a încetat să utilizeze dolari americani în comerţul său cu petrol, într-o mişcare ce ar putea urmări să menţină ţara imună la penalităţile economice ale SUA.