În China au fost descoperite sute de tone de sos de soia cu conţinut de sare tehnică

În China s-a produs un nou scandal legat de calitatea produselor alimentare. De această dată, peste 200 de tone de sos de soia care conţine sare tehnică au ajuns în reţeaua internă de comercializare. Soarta altor sute de tone de acest produs periculos rămâne a fi necunoscută.


Totul a început în ultima zi a lunii martie, când un locuitor al oraşului Foshan a relatat despre faptul că firma locală "Veytszi", care este angajată producerea condimentelor şi sosurilor, a adus în plină noapte peste 40 de tone de soluţie de sare de tehnică, pe care o foloseşte în mod normal pentru prepararea sosului de soia.

Cu câteva zile în urmă, cotidianul "Nanfang" a raportat că compania implicată în scandal procura sarea tehnică de la două fabrici locale, pe care o adăuga în sosul de soia semipreparat şi cel gata pentru utilizare. Firma reuşea să producă peste 100 de tone de un astfel de produs pe lună.

Articolul informează că, în prezent, peste 200 de tone de producţie de acest gen au fost vândute la şapte întreprinderi din industria alimentară din oraşele Kaybin, Zhuhai, Zhongshan, Dongguan şi Jiangmen. Aceste combinate alimentare adăugau sosul preparat cu sare tehnică în produsele alimentare care erau apoi comercializate în unităţile alimentare din Guangzhou, Shenzhen şi Beijing.

Totodată, presa chineză nu a menţionat despre existenţa unor reacţii oficiale ale autorităţilor vis-a-vis de situaţia semnalată. Totuşi, unii corespondenţi ai mass-media locală şi-au calmat concetăţenii, informându-i că au verificat supermarket-urile oraşelor natale şi nu au găsit produse de acest gen în reţeaua regională de desfacere.

Scandalurile alimentare de o asemenea anvergură nu mai sunt o raritate pentru China şi se produc de circa 2-3 ori pe lună. Calitatea inferioară a produselor alimentare din China constituie un subiect de preocupări profunde şi discuţii aprinse în rândurile utilizatorilor chinezi ai Internetului.