In China doua treimi din farmacii vand medicamente contrafacute

Angajata a unui dispensar din Beijing aranjeaza medicamentele.
Angajata a unui dispensar din Beijing aranjeaza medicamentele. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

In ultimii doi ani mass media occidentala a scris foarte mult despre riscurile la adresa sanatatii reprezentate de produsele "Made in China", inclusiv exportul de medicamente contrafacute chinezesti. Este posibil ca medicamentele contrafacute chinezesti sa fi provocat sute-daca nu mii-de decese in afara Chinei.

Totusi, se stie mai putin despre raul provocat poporului chinez de marfurile contaminate sau despre masurile care sunt luate pentru reglementarea industriilor. Un barbat chinez ofera detalii despre acestea.

Numit de mass media chineza principalul combatant chinez in lupta impotriva medicamentelor contrafacute, Gao Jingde spune ca prin investigatiile sale a descoperit ca doua treimi din farmaciile chineze vand medicamente contrafacute.

Gao, care a absolvit colegiul de medicina chineza traditionala Anhui, lucreaza de multi ani in domeniul stiintei medicamentoase.

Acesta a inceput sa investigheze problema medicamentelor contrafacute in anul 2004 dupa ce a luat cateva tablete produse de compania Zhejiang Jinhuatailai pentru boala sa de ficat. Pilulele i-au provocat efecte adverse serioase , datorita expertizei sale medicale Gao realizand curand ca medicamentul continut de tablete era contrafacut.

Gao declara: "Am vazut medicamente traditionale chinezesti si medicamente occidentale contrafacute. Unele dintre acestea pot face mult rau sistemului nervos si celui urinar, inclusiv rinichilor."

In cadrul investigatiilor sale, Gao a cautat medicamente contrafacute in farmacii si spitale. Cand a gasit astfel de medicamente, le-a cumparat si a informat guvernul. In aproape patru ani, Gao a raportat 289 de cazuri de medicamente contrafacute, dintre care 87 in Nanjing.

Gao crede ca motivul problemei raspandirii medicamentelor contrafacute in China este, in afara criminalitatii din industria farmaceutica, faptul ca Administratia Statala pentru Alimente si Medicamente si-a redus responsabilitatile in domeniul reglementarii acestei industrii.

Intr-adevar, conform lui Gao, raspunsul obisnuit al guvernului la raportarea medicamentelor contrafacute a fost unul nesemnificativ - o amenda de la 100 la 4.000 de yuani (15 pana la 580 dolari) impotriva companiilor responsabile. Chiar si pentru o companie farmaceutica de dimensiuni medii, a asemenea amenda ar fi fara valoare.

Eforturile lui Gao de a demasca aceste infractiuni i-au provocat probleme.

Recent, Gao a fost atacat de patru barbati in fata Centrului Medical Universitar Nanfang, un spital pe care l-a demascat recent in cadrul investigatiei sale.

In prezent, Gao isi trateaza ranile provocate de acest incident, care includ paralizia partiala pe partea dreapta a corpului. Doctorul i-a spus ca aceasta poate deveni permanenta daca starea nu se imbunatateste in decurs de sase luni.

In plus, desi au trecut mai mult de 10 zile de la incident, politia ignora inca acest caz. Gao a declarat pentru The Epoch Times ca suspecteaza faptul ca cei care l-au batut au fost angajati de autoritatile spitalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe