În China justiţia este la fel de oarbă ca dizidentul Chen

Chen Guangcheng.
Chen Guangcheng. (The Epoch Times)

Oare după plecarea lui Hillary Clinton, îi va permite regimul de la Beijing disidentului Chen să plece din ţară şi va pedepsi autorităţile locale care l-au ţinut închis timp de 19 luni? se întreabă luni ziarul ABC. La capătul unei săptămâni care a pus între corzi relaţiile diploamtice sino-americane, dizidentul orb Chen Guangcheng se recuperează la spitalul din Chaoyang după fuga sa eroică din arestul la domiciliu şi ieşirea din Ambasada SUA unde s-a refugiat timp de şase zile, în aşteptarea unei vize de 'studii' la o universitate New York care i-a acordat o bursă ce include şi familia.

Acesta este acordul la care pare să fi ajuns secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton şi autorităţile chineze. Dar după plecarea lui Hillary Clinton, îşi va respecta regimul comunist chinez partea care îi revine, permiţându-i dizidentului orb să plece definitiv din ţară după ce a dezvăluit că justiţia chineză este la fel de oarbă?

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez a insistat că Chen este liber să solicite o viză ca 'orice alt cetăţean al ţării'. Atunci cum de se afla în arest domiciliar, în satul său Dongshigu, iar până în 2010 făcuse patru ani de închisoare?

Un vechi proverb chinez spune că 'munţii sunt înalţi şi împăratul departe' pentru a explica impunitatea cu care acţionează autorităţile locale şi a minimaliza responsabilitatea guvernului central. Imediat după ce a fugit din arest, Chen Guangcheng a postat un video pe Internet în care îi cerea premierului Wen Jiabao să investigheze abuzurile la care fusese supus împreună cu familia, în timpul detenţiei sale. Oare nu ştia regimul că dizidentul era ţinut închis în casă şi că autorităţile locale angajaseră un grup de bătăuşi pentru a-i aplica corecţiile necesare?

Este greu de crezut. Pentru că atât SUA, UE sau organizaţiile de monitorizare a drepturilor omului au criticat frecvent arestarea lui Chen şi tratamentul său abuziv. În februarie anul trecut, militantul înregistrase un alt video în care denunţa că este închis şi că este supravegheat 24 de ore din 24. Când prietenii şi ziariştii au vrut să-l viziteze au fost alungaţi de grupul de bătăuşi şi de poliţie - lucru constatat de actorul Christian Bale şi o echipa de filmare a CNN în decembrie.

Datorită scandalului suscitat, cel mai probabil este ca Chen Guangcheng să plece până la urmă în SUA şi să pună astfel capăt calvarului pe care îl suportă din 2005, când a început să denunţe campaniile de sterilizare şi avorturile forţate în rândul a mii de femei din provincia Shandong, în baza aplicării politicii 'unui singur copil'. Însă soarta care îi aşteaptă pe dizidenţi mai puţin cunoscuţi va fi clar diferită.

De la declanşarea 'primăverii arabe', regimul chinez şi-a intensificat reprimarea şi cenzurarea Internetului, devenit calul troian al contestatarilor după proliferarea reţelelor de socializare, sub pretextul unei presupuse stabilităţi a ţării care continuă să garanteze progresul economic şi ameliorarea condiţiilor de trai. "Peste 80% din populaţie este mulţumită de guvern şi un mic procent de 20 la sută care face mult zgomot", declara o sursă din MAE chinez, uitând să spună că acest "mic" procent reprezintă în China 260 de milioane de locuitori, aproape jumătate din populaţia UE.

"Din păcate cazul lui Chen nu este o victorie a drepturilor omului în China. Chiar dacă el şi familia lui vor obţine libertatea, este posibil ca restul rudelor să sufere represalii"', a avertizat de la Hong, Kong Wang Songlian, apărător al drepturilor chinezilor, care a regretat că "imeni nu a fost pedepsit pentru că l-a lovit şi trimis în arest pe dizidentul chinez". În China justiţia este la fel de oarbă ca Chen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii