În ciuda sancţiunilor, Putin a promis un viitor economic promiţător pentru Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Guvernul nu va stimula economia în declin a Rusiei crescând cheltuielile, dar va sprijini companiile majore şi dezvoltarea infrastructurii prin finanţări de la stat, au anunţat joi oficiali ruşi de la vârf.

Vorbind la un forum de investiţii, preşedintele rus Vladimir Putin a numit sancţiunile occidentale aplicate Moscovei drept ”stupide”, şi a declarat că acestea nu vor împinge Rusia de pe scena economiei globale şi nici nu-i vor slăbi influenţa.

”Vrem într-adevăr o ţară care să fie puternică, înfloritoare, liberă şi deschisă lumii”, a declarat acesta la conferinţa VTB Rusia.

Rusia este într-o groapă din punct de vedere economic. Creşterea este aproape de zero, inflaţia se aşteaptă să atingă 8% până la sfârşitul anului, iar sancţiunile au limitat accesul Rusiei la pieţele de capital internaţional şi la mult dorita tehnologie occidentală. Banii ies din economia rusă – ieşirile de capital sunt aşteptate să ajungă 120 de miliarde de USD în acest an – iar valoarea rublei scade puternic.

Putin, înconjurat de miniştrii finanţelor şi dezvoltării economice, s-au chinuit să convingă forumul că va putea să administreze această situaţie.

Strângeţi cureaua

Ceea ce Rusia are nevoie, potrivit ministrului Finanţelor Anton Siluanov, este o limitare generală a cheltuielilor de stat şi a cheltuielilor generale cât şi a investiţiei eficiente în resurse. Într-adevăr, planul ministrului Siluanov este să micşoreze cheltuielile guvernamentale cu un trilion de ruble (25 de miliarde de dolari) în următorii trei ani.

Siluanov a mai promis să nu ridice taxele, un angajament repetat la forum şi de Putin.

Banii salvaţi prin reducerile de cheltuieli vor fi investiţi în fonduri de rezervă pentru cheltuielile destinate infrastructurii.

”Acum investim în Moscova dezvoltându oraşul într-un centru de transport, construind aeroporturi, porturi. Apoi am început proiecte mari în Orientul Mijlociu”, a declarat Siluanov.

Ministrul Dezvoltării Economice Alexei Uliukaiev a declarat că guvernul şi Banca Centrală vor adopta în curând un program pentru a sprijini mai multe proiecte de investiţii evaluate între un miliard şi 20 de miliarde de ruble (25-250 de milioane de dolari). Investitorii vor primi împrumuturi pe 10 ani din partea Băncii Centrale la o dobândă cheie de 8%, plus 1%, cu mult sub ofertele acordate de băncile publice.

Pentru a permite instituţiilor financiare ale Rusiei să menţină unse roţile economiei, Putin a declarat că băncile de stat majore au fost lovite de sancţiuni ”nefondate” şi vor primi ajutor de la guvern pentru a-şi mări capitalul.

Da cu o mână, ia cu alta

Oficialii de vârf ai guvernului păreau să aibă o viziune unită privind politica generală dar se chinuie să adopte paşi concreţi către aceşti măsuri, a declarat fostul Ministru adjunct al Dezvoltării Economice Sergei Beliakov, care a fost demis la începutul acestui an pentru că a criticat public guvernul.

”Au spus lucrurile potrivite, dar piaţa nu reacţionează la afirmaţiile lor ci răspunde la situaţia din jurul [conglomeratului] Sistema”, a declarat Beliakov.

Unul dintre principalii proprietari ai conglomeratului Sistema Vladimir Yevtuşenkov, a fost arestat luna trecută pe suspiciunea de spălare de bani în timpul achiziţionări pachetului majoritar de acţiuni al companiei petroliere Bashneft în 2009. Mişcarea a zguduit încrederea mediului de afaceri: majoritatea analiştilor văd arestarea drept un furt de active din partea statului şi se întreabă dacă Bashneft va fi singura companie care se va confrunta cu o naţionalizare forţată.

La forum, Putin a declarat că nu se va implica în cazul Bashneft şi şi-a arătat angajamentul faţă de privatizare. Acesta a anunţat că va avea loc o ”revizie totală” a vânzărilor activelor statului, şi a promis că noile vânzări se vor desfăşura în sectoarele de apărare şi energie – o ofertă fără precedent.