În interiorul "Zonei Roşii" din China, unde femeile nord-coreene sunt vândute ca sclave [The Telegraph]

(Youtube - captură ecran)

Sute de mii de femei care fug din Coreea de Nord sunt abuzate în periculoasa regiune de frontieră, afirmă activiştii pentru drepturile omului citaţi într-un material publicat de The Telegraph.

Potrivit sursei citate, o femeie ar fi fost dezbrăcată şi violată într-o tabără de detenţie a poliţiei, o alta a fost vândută unui fermier chinez care a bătut-o pentru că nu a născut un copil, iar o femeie însărcinată a fost repatriată într-un centru de detenţie nord-coreean, unde s-a înecat într-un râu în timpul unei munci grele.

Relatările înfricoşătoare oferă informaţii despre o parte din ororile provocate sutelor de mii de femei şi fete nord-coreene care se confruntă cu bătăi crunte, violenţă sexuală, avorturi forţate, căsătorii forţate şi sclavie în regiunea periculoasă de la graniţa dintre China şi Coreea de Nord, spun activiştii pentru drepturile omului.

Un nou studiu publicat zilele trecute de Global Rights Compliance, o organizaţie internaţională de avocatură specializată în drepturile omului, relatează că un număr tot mai mare de femei şi fete, unele cu vârsta de doar 12 ani, au fost forţate să intre într-o industrie sordidă a traficului sexual şi de mirese, în valoare de 105 milioane de dolari pe an, după ce au scăpat din Coreea de Nord şi au rămas blocate în China.

Denumind regiunea "Zona Roşie a Chinei", organizaţia solicită o anchetă internaţională completă pentru a aborda o criză urgentă şi din ce în ce mai gravă a drepturilor omului care afectează femeile vulnerabile refugiate din Coreea de Nord.

Sofia Evangelou, consilier juridic principal pentru Coreea de Nord în cadrul Global Rights Compliance, a declarat că situaţia s-a intensificat în timpul pandemiei, deoarece nord-coreenii nu au putut scăpa dincolo de graniţele blocate ale Chinei, iar locurile de muncă în domeniul serviciilor au fost închise, lăsându-le pradă uşoară pentru traficanţii de sex.

Deşi cifrele exacte sunt imposibil de verificat, ea a spus că dovezile analizate de cercetători, inclusiv informaţiile de la grupurile diasporei nord-coreene din Seul, sugerează că numărul refugiaţilor aflaţi în pericol în China a crescut de peste două ori faţă de estimările anterioare ale Naţiunilor Unite, şi este de aproximativ 100.000.

Evangelou a spus că pandemia a contribuit, de asemenea, la crearea unei "găuri negre de informaţii" în Zona Roşie, ceea ce înseamnă că "mult mai multe femei şi fete nord-coreene cad victime ale industriei sclaviei sexuale din China".

"Situaţia actuală lasă femeile şi fetele nord-coreene expuse la realitatea crudă de a fi fie vândute pentru o viaţă întreagă de abuzuri sexuale şi psihice, sclavie, muncă forţată, fie de a ajunge la libertate", a adăugat ea.

Se crede că aproximativ 70% dintre dezertorii regimului opresiv nord-coreean sunt femei, iar călătoria periculoasă peste graniţă le expune riscului de a fi exploatate de bandele de traficanţi.

Multe dintre ele sunt obligate să intre în cel puţin o formă de sclavie sexuală în decurs de un an de la părăsirea ţării lor, neputând să scape de teama de a nu fi prinse de autorităţile chineze şi deportate înapoi pentru a fi torturate sau ucise în lagărele dure, nord-coreene, de prizonieri.

O femeie nord-coreeană, traficată în Yanbian, în nord-estul Chinei, a declarat anchetatorilor de la Centrul de baze de date pentru drepturile omului în Coreea de Nord, că a fost vândută unui chinez.

"Am trăit împreună timp de un an şi nu am putut avea un copil, aşa că m-a bătut. M-a lovit cu picioarele. M-a lovit mult în cap. Acum sufăr de depresie", a spus ea.

O altă femeie care a fost prinsă a spus povestea sfâşietoare despre cum a fost violată de un supraveghetor de tabără într-un centru de detenţie al poliţiei atunci când a fost repatriată cu forţa în Coreea de Nord.

"Mi-a ordonat să îmi dau jos pantalonii şi să îmi spăl organele genitale. Mi-a ordonat să mă întind goală. Când am refuzat să fac acest lucru, m-a luat cu forţa şi a trecut la actul sexual. Mi-a fost ruşine. Unde (şi cum) puteam să raportez acest lucru?", a spus ea.

Într-o altă relatare tragică a pericolelor dezertării, raportul documentează modul în care o tânără pe nume Lee Keum-Soon, care a fost trimisă înapoi într-un lagăr de muncă forţată, a încercat să îşi ascundă sarcina pentru a evita un avort forţat.

După săptămâni de malnutriţie şi muncă intensă, s-a înecat într-un râu unde i se ordonase să adune pietre. Gardienii au descoperit că era însărcinată şi au percheziţionat toate prizonierele pentru a întrerupe cu forţa orice altă sarcină.

"Comunitatea internaţională trebuie să ia atitudine împotriva acestor atrocităţi şi să colaboreze pentru a se asigura că drepturile acestor femei sunt protejate", a declarat Evangelou, îndemnând guvernele să facă presiuni asupra Chinei pentru a trata transfugii ca refugiaţi şi nu ca imigranţi ilegali.

"Este nevoie urgentă de o investigaţie completă a abuzurilor asupra drepturilor omului suferite de femeile din Coreea de Nord şi din împrejurimi. Dacă nu se face nimic pentru a aborda situaţia urgentă a drepturilor omului pentru femeile nord-coreene, situaţia nu va face decât să se înrăutăţească", a mai spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe