În „morile de vânt” suflă 10,5 miliarde euro

(MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

România este considerată una dintre cele mai atrăgătoare zone pentru investiţiile în energia regenerabilă în special în domeniul energiei eoliene, iar dacă ne referim la puterea deja instalată, de 1.440 MW, avem deja confirmarea acestui fapt.

Numărul mare al companiilor care aleg să dezvolte astfel de proiecte are şi o explicaţie cât se poate de pragmatică. Statul român a aprobat, pentru intervalul 2011-2020, o schemă de sprijin care prevede subvenţii de 10,5 miliarde de euro pentru producătorii de energie verde. Este cel mai generos ajutor pe care o ţară din Europa îl acordă acestui domeniu, toţi producătorii de energie regenerabilă acreditaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) primind certificate verzi. Pentru fiecare MWh rezultat dintr-o sursă verde se emite un anumit număr de certificate.

Dealtfel, potrivit cifrelor disponibile, există deja contracte pentru 10.000 MW şi s-au dat avize pentru alţi 10.000 MW energie eoliană. Numai în acest an, Transelectrica a emis pentru energia furnizată de parcurile eoliene funcţionale din România 3.319.178 certificate verzi.

Preţul certificatelor verzi, atât pentru tranzacţiile prin contract bilateral, cât şi pentru tranzacţiile pe piaţa centralizată, trebuie să se încadreze în limitele stabilite de lege: minimum 27de euro - maximum 55 de euro, la cursul de schimb calculat de BNR ca medie a lunii decembrie a anului precedent.

Posesorii de certificate verzi au o piaţă asigurată, printre operatorii care sunt obligaţi prin lege să achiziţioneze astfel de instrumente aflându-se furnizorii de energie cu contracte de vânzare a electricităţii la consumatori finali sau firmele care utilizează energia pentru consum propriu, producătorii de energie electrică in orice fel de sursă are o folosesc pentru consumul propriu, altul decât consumul tehnologic, sau care alimentează consumatori direct de la barele centralei.

Cel mai mare parc eolian din Europa funcţionează în zona Fântânele-Cogealac din judeţul Constanţa şi are o capacitate de 600 MW. Proiectul a fost dezvoltat de grupul ceh CEZ şi este situat la 17 kilometri de Marea Neagră. Cele 240 de turbine funcţionale au o capacitate de 2,5 MW şi o înălţime de 100 de metri şi au fost instalate pe o suprafaţă de 12/6 kilometri.

Firma din Cehia a preluat proiectul, în august 2008, de la Continental Wind Partners LLC şi până acum a investit în el 1,1 miliarde euro. O mare parte din capital a revenit însă în bugetul companiei, datorită schemei de sprijin dezvoltată de statul român. Statisticile arată că doar în primele patru luni din 2012, CEZ a primit 600.000 certificate verzi pentru electricitatea furnizată de eolienele pe care le deţine în Dobrogea.

CEZ a intrat pe piaţa autohtonă de energie în 2005, când a cumpărat filiala de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia. Compania şi-a extins foarte mult activitatea în România, în ultimii ani dezvoltând pe lângă operaţiunile de producţie a energiei electrice în turbine eoliene şi o serie de microhidrocentrale.

Pe lista investiţiilor importante în mori de vânt apar şi proiectele realizate de Energias de Portugal (EDP). Compania portugheză a dezvoltat proiectul de la Peştera (judeţul Constanţa), care are o capacitate instalată de 90 de MW şi cuprinde 30 de turbine. Grupul mai are două parcuri eoliene de câte 69 de MW fiecare în apropierea localităţii Cernavodă. Totodată, EDP are în derulare şi alte investiţii similare. Este vorba de realizarea unui parc eolian de 24 MW la Vuţcani, judeţul Vaslui, precum şi a unei ferme eoliene de 33 MW la Sarichioi, judeţul Tulcea.

O altă companie care a ales România pentru realizarea unor investiţii în parcuri eoliene este Iberdrola. În 2008, spaniolii au cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, şi au anunţat că vor finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu această firmă.

Parteneriatul cu societatea din România pare însă unul destul de greoi, acum câteva săptămâni presa din Spania relatând faptul că Iberdrola şi-ar dori să renunţe la afacerile pe care le are în ţara noastră din cauza neînţelegerilor avute cu Eolica. Oficialii Iberdrola au negat zvonurile legate de o posibilă renunţare la operaţiunile de la noi, dar au recunoscut că au dificultăţi în continuarea investiţiilor. Deocamdată, Iberdrola produce pe piaţa românească energie în centrale eoliene cu o putere de 80 MW, în localitatea Mihai Viteazu din judeţul Constanţa.

Italienii de la Enel Green Power au ales România pentru investiţii de 330 milioane de euro în energie regenerabilă. Compania deţine în judeţul Tulcea trei parcuri eoliene, fiecare de câte 70 de MW, precum şi unul mai mic de 34 de MW. De asemenea, EGP a realizat un parc eolian în judeţul Caraş Severin cu o capacitate instalată de 48 MW, în momentul de faţă având în execuţie un proiect similar cu o capacitate de 119,6 MW în judeţul Constanţa, pe aria localităţilor Nicolae Bălcescu, Siliştea, Târguşor şi Crucea.

Anul trecut şi Petrom a devenit producător de energie eoliană, finalizând cu o investiţie totală de 90 de milioane euro în parcul Dorobanţu (judeţul Constanţa), care are o capacitate totală de 45MW.

Regiunea Dobrogei a concentrat cele mai multe investiţii în parcuri eoliene, investiţiile totale în proiectele derulate de CEZ (1,1 miliarde euro), Iberdola (2,2 miliarde euro) şi alte peste 20 de proiecte eoliene mai mici, toate fiind cifrate la peste 4 miliarde euro. Cei mai importanţi investitori sunt Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliană SRL, Wind Power, Blue Planet Investments şi Grupul CEZ.

Nu doar în zona Dobrogei se dezvoltă proiecte care vizează construcţia de parcuri eoliene. Compania Filasa International a anunţat că va investi, prin intermediul Eolenvest, 3 miliarde euro în proiecte energetice eoliene în România. „Vom dezvolta proiecte de producere a energiei eoliene în trei zone – Buzău – Brăila – 897 MW, Suceava – peste 500 MW şi Caraş Severin – 700 MW. În 2013 sperăm să avem toate autorizaţiile de construcţie pentru Brăila – Buzău. Putem instala o turbină pe săptămână, astfel că estimăm că la finalul anului 2013 sau în 2014 capacitatea va fi instalată. Producţia la capacitate maximă este estimată pentru 2017”, a declarat directorul general al companiei franceze, Bernard Esquirol. Oficialul a explicat că, în zona Brăila – Buzău vor fi realizate 10 parcuri eoliene reprezentând o investiţie totală de aproximativ 1,35 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie