În spatele vremurilor 不合時宜

Într-un decret imperial, împăratul Ai a scris: ”Ceea ce a spus Xia a fost împotriva destinului, fiind nepotrivit vremurilor. Toate hotărârile luate pe baza sfatului lui, cu excepţia amnistiei, sunt anulate.” Xia a fost executat pentru răspândirea ereziei.
Într-un decret imperial, împăratul Ai a scris: ”Ceea ce a spus Xia a fost împotriva destinului, fiind nepotrivit vremurilor. Toate hotărârile luate pe baza sfatului lui, cu excepţia amnistiei, sunt anulate.” Xia a fost executat pentru răspândirea ereziei. (Blue Hsiao / Epoch Times)

Idiomul chinez 不合時宜 (bu he shi yi), tradus de cele mai multe ori ca ”în spatele vremurilor”, înseamnă că persoana sau obiectul descris nu se conformează tendinţelor sau nevoilor actuale - fiind anacronice, sau pur şi simplu nepotrivite. Provine dintr-o poveste consemnată în istoria Imperiului Han, sub titlul ”Biografia împăratului Han”.

Istoria împăratului Ai (27-1 î.Hr.) afirmă că acesta a fost adoptat de către împăratul Cheng, care nu a avut copii. A urcat pe tron la vârstă de 20 de ani. Devenit împărat, Ai se îmbolnăvea deseori.

Pe vremea aceea, unul dintre consilierii împăratului Ai era un om pe nume Xia Heliang. Afirma despre sine că era alchimist, stăpân al unor metode "magice", bazate pe înţelegerea pe care ar fi avut-o despre Tao (Cale). Ştia că împăratul era bun la inimă, deşi cu probleme de sănătate. Cu scopul de a-l impresiona pe împărat, Xia i-a oferit o profeţie.

”Motivul pentru care tatăl tău vitreg, împăratul Cheng, nu a avut copii, a fost faptul că nu şi-a respectat destinul. Acum, Maiestate, sunteţi bolnav de prea mult timp şi se întâmplă prea multe dezastre unul după altul”.

”Toate acestea sunt avertismente de la Cer”, a continuat Xia. ”Singura modalitate de a-ţi prelungi viaţa este să ai fii, iar pentru a evita nenorocirile trebuie să redenumeşti perioada domniei tale. Poporul va suferi încontinuu, în cazul în care nu vei face astfel”.

Din dorinţa de a-şi îmbunătăţi sănătatea şi a uşura suferinţa poporului, împăratul a acceptat sfatul lui Xia şi a schimbat numele împărăţiei sale din Jianping în Taichu, dând şi o amnistie generală.

Au trecut două luni. Totuşi, nimic nu s-a schimbat, împăratul simţindu-se la fel de rău. Împăratul se întreba dacă cele prorocite de Xia nu erau basme. Făcând o anchetă, a descoperit că Xia împreună cu adepţii săi erau un grup de escroci care înşelau oamenii.

Împăratul Ai, supărat, n-a putut declara deschis că fusese tras pe sfoară, deşi trebuia să facă ceva. Aşa că a emis un decret imperial, care suna aşa: ”În speranţa de a aduce pace poporului meu, am urmat, din greşeală, sfatul lui Xia, doar că cele prevăzute de el nu s-au adeverit. Cele spuse de Xia au fost împotriva destinului şi nepotrivite vremurilor. Toate modificările făcute pe baza sfatului lui, cu excepţia amnistiei, sunt anulate”.

Perioada în care împărăţia a purtat noul nume a durat doar două luni. Xia a fost executat pentru erezie.