Încă o auto-incendiere tibetană are loc în China

Tibetanii se roagă lângă machete de sicrie în faţa cărora au pus lumănâri cu care stă scris "Salvaţi Tibetul" în timpul unui miting în Siliguri pe 8 februarie, pentru a comemora sacrificiul călugărilor (Diptendu Dutta / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
10.02.2012

Încă un tibetan şi-a dat foc miercuri seara în vestul Chinei, pentru a protesta împotriva politicii de opresiune a regimului comunist faţă de tibetani, a susţinut un raport.

Campania internaţională pentru Tibet, cu sediul la Londra, a relatat că tibetanul "şi-a dat foc la o şcoală primară" din oraşul Ngaba, în provincia Sichuan, citând călugări budişti din exil care au fost familiarizaţi cu situaţia.

Călugării au spus că este posibil ca bărbatul să fi fost şi el un călugăr, dar nu i-au putut afla numele sau de unde provenea, a spus grupul de drepturile omului. Poliţia i-a reţinut pe el şi încă doi călugări din apropiere, dar nu este clar dacă încă mai trăieşte.

Cei doi călugări familiarizaţi cu situaţia, Losang Yeshe şi Kanyag Tsering, au confirmat pentru Radio Free Asia că el a fost luat împreună cu alţi doi călugări.

"Această auto-incendiere a avut loc seara, când forţele de securitate s-au retras de la faţa locului", a relatat Tsering pentru RFA. El a afirmat că China şi-a amplificat în ultimele zile prezenţa poliţiei în Ngaba, din cauza unui protest global planificat.

"Scena auto-incendierii nu a fost într-o piaţă publică. A fost într-o zonă puţin mai retrasă", a adăugat el.

Din martie 2009, 21 de tibetani şi-au dat foc pentru a protesta faţă de tratamentul regimului comunist faţă de tibetani. Mulţi dintre ei erau călugări sau foşti călugări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor