Încasările din turism au depăşit 1,3 trilioane dolari la nivel global, potrivit OMT

Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.07.2013

Românii ar trebui să mizeze pe patrimoniul cultural şi pe zâmbete, spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Turismului.

Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Taleb Rifai, a declarat miercuri într-o conferinţă organizată la Bucureşti că economia mondială a reuşit să încaseze anul trecut suma record de 1,3 trilioane dolari de pe urma turismului.

”Încasările din turism au crescut la nivel global cu 12 procente în ultimii ani. (…) Anul trecut, un miliard de persoane au traversat graniţa pe toată perioada anului, ceea ce s-ar traduce că suntem în epoca turismului creată de impactul social, economic şi politic”, a declarat miercuri Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului.

Potrivit acestuia, circa 1,3 trilioane de dolari au fost câştigate de agenţiile de turism, iar unul din 11 locuri de muncă este creat în industria turismului, la nivel mondial ”întrucât această industrie reprezintă cel mai mare transfer de bani pentru un turism sustenabil prin două condiţii: cooperarea membrilor guvernului prin încheierea de parteneriate publice şi, de asemenea, existenţa de parteneriate public-private”.

În opinia secretarului OMT, patrimoniul cultural, zâmbetele şi vremea bună sunt avantajele românilor în dezvoltarea unui turism de succes.

”Odată cu un miliard de călători există şi un miliard de oportunităţi de dezvoltare. 50% dintre turiştii înregistraţi în 2012 au vizitat top 10 destinaţii mondiale, iar 60% au mers spre destinaţii mature. În 2013, estimările arată că majoritatea turiştilor vor merge spre top trei destinaţii internaţionale. Turismul trebuie să se extindă însă şi către zonele mai sărace. Este cel mai important transfer de venituri”, a menţionat secretarul general al OMT.

La nivel regional, cele mai mari creşteri ale veniturilor din turism s-au înregistrat în cele două Americi (7%), urmate de Asia-Pacific (6%), Africa (5%) şi Europa (2%). În schimb, Orientul Mijlociu a fost singura regiune unde veniturile din turism au scăzut cu 2%, însă reducerea de anul trecut a fost semnificativ mai mică decât cea de 14% înregistrată în 2011. Europa a beneficiat de cea mai mare parte din veniturile din turismul internaţional (43% sau 457 miliarde dolari), urmată de Asia-Pacific (30% sau 323 miliarde dolari) şi cele două Americi (20% sau 215 miliarde dolari).

Topul primelor 10 destinaţii turistice în funcţie de venituri a rămas practic nemodificat în 2012 comparativ cu 2011, pe primele locuri fiind SUA, Spania, Franţa, China şi Italia, urmate de Macao, Germania, Marea Britanie, Hong Kong şi Australia. Turismul internaţional este responsabil pentru 30% din exporturile mondiale de servicii şi 6% din exporturile totale de bunuri şi servicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor