Incendiu distruge un centru planificat pentru refugiaţi în Suedia

Un incendiu suspectat ca fiind premeditat a distrus o tabără de vară care ar fi trebuit să găzduiască refugiaţi ce doresc să obţină azil în Suedia.
Emigranţi şi refugiaţi la graniţa dintre Macedonia şi Grecia,
Emigranţi şi refugiaţi la graniţa dintre Macedonia şi Grecia, (Robert Atanasovski/AFP/Getty Images)

Politia a declarat că incidentul a avut loc vineri în oraşul Eskilstuna, aproximativ 90 km vest de capitala suedeză Stockholm, în jurul orei 11:00 p.m., ora locală (2100 GMT).

Autorităţile investighează atacul asupra unei clădiri care ar fi trebuit să găzduiască aproximativ 60 de refugiaţi în Suedia. Fosta tabără de vară a fost complet distrusă în incendiu. Nu au fost raportate victime.

Incidentul face parte dintr-o serie de atacuri similare care au avut loc de la începutul acestui an, în condiţiile în care până acum peste 100.000 de imigranţi ce doresc să obţină azil au sosit în ţara scandinavă, care are o populaţie de doar 9,8 milioane de locuitori. Până la sfârşitul anului este aşteptat ca acest număr să ajungă la 190.000.

Atacul de vineri a avut loc la o zi după ce un tânăr a ucis doi oameni cu o sabie într-un atac motivat de ură rasială, într-o şcoală suedeză din oraşul Trollhattan, unde studiază mulţi studenţi imigranţi. Două alte persoane au fost rănite în atacul cu sabia.

Premierul Stefan Lofven a declarat că Suedia nu este capabilă “să preia o sarcină atât de disproporţionat de mare” de refugiaţi.

Resentimentele împotriva refugiaţilor s-au amplificat pe cuprinsul Europei, în condiţiile în care peste 600.000 re refugiaţi au ajuns pe continentul european până acum doar anul acesta. Majoritatea lor au fugit din calea unor conflicte care au loc în Siria, Irak şi Afganistan.