Incendiul mistuitor din Gran Canaria avansează periculos: peste 8.000 de persoane evacuate, 3.400 de hectare distruse [video]

"Omul nu este capabil să oprească un foc de o intensitate ca aceasta. Multe hectare au fost devastate într-un timp foarte scurt, acesta este potenţialul acestui incendiu".
Incendiul din Gran Canaria
Incendiul din Gran Canaria (Emergencias del Cabildo din Gran Canaria)

Incendiul care a afectat încă de sâmbătă insula Gran Canaria (Spania) a distrus deja peste 3.400 de hectare şi avansează cu forţă prin Parcul Natural Tamadaba. Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate din casele lor. Luni, peste 700 de persoane şi 16 aeronave duc o luptă cu incendiul care nu este încă ţinut sub control, înlocuind cele 400 de echipaje care au luptat de aseară cu focul în “coada” incendiului (Valleseco) şi flancurile sale din dreapta şi din stânga, deoarece “capul” incendiului a continuat să avanseze fără posibilitatea de control prin Parcul Natural Tamadaba, în nord-vest, relatează publicaţia Canarias Ahora..

"Omul nu este capabil să oprească un foc de o intensitate ca aceasta. Multe hectare au fost devastate într-un timp foarte scurt, acesta este potenţialul acestui incendiu", a declarat Federico Grillo, directorul de Emergencias del Cabildo din Gran Canaria.

20 de drumuri şi şapte municipalităţi sunt deja afectate, incendiul putând ajunge în Mogán. Elicoptere folosite pentru stingerea incendiilor au pulverizat peste 800.000 de litri de apă.

Se aşteaptă ca multe locuinţe să fie afectate, deşi încă nu există date certe. Nu s-au înregistrat răniţi, iar preşedintele Insulelor Canare a insistat din nou că cel mai important lucru este să se garanteze siguranţa persoanelor. În activităţile de stingere a incendiului s-au efectuat manevre complexe, din cauza forţei de distrugere a incendiului, în care s-au înregistrat flăcări de până la 50 de metri care, împreună cu fumul, face dificilă munca mijloacelor anti-incendiu aeriene a afirmat Grillo.

Nu s-au înregistrat progrese, deoarece condiţiile meteorologice împiedică operaţiunile de stingere a incendiului. În aceste zile, Insulele Canare se confruntă cu un val de căldură fără precedent care se va menţine şi luni. Duminică a intrat în funcţiune cel mai mare dispozitiv aerian anti-incendiu, la care s-au alăturat luni alte două hidroavioane. Din totalul de zece avioane prezente în Spania, patru se află în Insulele Canare. În plus, aproximativ 400 de echipaje terestre vor continua să lupte cu focul.

În momentul de faţă, municipalitatea La Aldea şi chiar cea din Mogán sunt îngrijorate, deoarece “capul” focului se îndreaptă spre sud-vest. “Viteza cu care avansează nu am putut-o calcula”, spune Grillo într-o conferinţă de presă. Este un incendiu care evoluează lansând cenuşă la distanţă, iar cei care văd o coloană de fum în municipalitatea lor ştiu că este preludiul unui nou front deschis”.

"Situaţia este extrem de gravă, vom avea cel puţin două zile ca acestea, potenţialul este ridicat", subliniază Federico Grillo, adăugând că trebuie luate măsuri de precauţie în zona de sud-vest a insulei.

Văzut din zona coastei de nord, focul începe în Valsendero, urcă pe o râpă cu un efect numit “Şemineu”şi se îndreapă spre Artenara, spre masivul Tamadaba. Flancul drept coboară şi aruncă cenuşă şi fum în partea din Agaete şi „ne marchează unde vrea să meargă”, a explicat Grillo. De fapt, în zona văii Agaete, nu se poate face altceva decât să încerci să salvezi casele care sunt în zonă.

Se lucrează şi în zona de est, spre Cruz de Tejeda. “Este zona în care incendiul a progresat cel mai puţin, dar nu poate fi considerat stabilizat”. De asemenea, există fum în direcţia sud-vest şi se deplasează spre Inagua. În acelaşi timp, acest flanc afectează zona Bentayga.