Încep procesele politice. Personalitate a opoziţiei bieloruse, învinuit de corupţie şi fraudă

Tatiana Tikhanovskaia, la un miting electoral şi protest împotriva lui Alexander Lukașenko în Minsk
Tatiana Tikhanovskaia, la un miting electoral şi protest împotriva lui Alexander Lukașenko în Minsk (Sergei Gapon/AFP via Getty Images)

Autorităţile din Bielorusia au declarat marţi că un oficial marcant al opoziţiei, Viktor Babariko - care până la arestarea sa intenţionase să candideze împotriva preşedintelui Alexander Lukaşenko la alegerile din august - a fost acuzat de corupţie şi spălare de bani, transmite MoscowTimes.

Din august, Bielorusia a fost cuprinsă de proteste masive împotriva regimului aflat la putere după ce Comisia Electorală Centrală a declarat victoria dictatorului Alexander Lukaşenko după un scrutin puternic contestat şi considerat de mulţi analişti drept lipsit de libertate şi fraudat.

"Direcţia de investigaţii a KGB a finalizat ancheta preliminară a dosarului penal împotriva directorilor din Belgazprombank", a afirmat marţi într-o declaraţie agenţia KGB din Bielorusia, care, spre deosebire de cea sovietică, şi-a păstrat numele.

Babariko - fost şef al băncii Belgazprombank înainte de a intra în politică - este acuzat că a primit mită şi „a spălat fonduri obţinute prin mijloace penale”, se adaugă în comunicat.

Mai mulţi directori ai Belgazprombank - sucursala bielorusă a unei bănci aparţinând gigantului energetic rus Gazprom - sunt, de asemenea, urmăriţi penal.

Potrivit KGB, „toţi inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia pentru crimele de care sunt acuzaţi, cu excepţia lui Viktor Babariko”.

Babariko, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat în iunie anul trecut, cu două luni înaintea cursei prezidenţiale. De atunci a rămas în arestul poliţiei.

Autorităţile din Bielorusia l-au acuzat pe Babariko de fraude şi spălare de bani în valoare de peste 60 de milioane USD.

Şeful campaniei sale electorale prezidenţiale, Maria Kolesnikova, s-a alăturat mai târziu echipei principalului contra-candidat al lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, soţia unui alt adversar arestat al preşedintelui.

Tihanovskaia a fost forţată să se exileze în Lituania, ţară membră a UE, la câteva zile după alegeri, iar Kolesnikova, de asemenea, un personaj marcant al opoziţiei, a fost arestată în septembrie pentru „prejudiciu adus securităţii naţionale”.

Adversarii lui Lukaşenko şi susţinătorii democraţiei în Bielorusia consideră că Tihanovskaia a fost adevăratul câştigător al alegerilor şi continuă să iasă pe străzile capitalei Minsk în fiecare weekend cerând demisia preşedintelui.

Lukaşenko, vizat de sancţiunile blocului european, dar care are susţinerea fermă a Moscovei, a refuzat să demisioneze.