Începând cu luna mai 2012 Moldova va avea 14 trenuri europene

Căile Ferate ale Moldovei vor avea curând 14 trenuri europene. Primul va ajunge în ţara noastră în luna mai a acestui an, a declarat Directorul General al Căilor Ferate a Moldovei, Vitalie Strună, în cadrul proiectului ”O zi cu Publika.md”.

Potrivit lui Strună, cele 14 trenuri vor ajunge în Republica Moldova câte unul la 45 de zile, începând cu luna mai.

Şeful CFM a declarat că, pentru a nu fi nevoiţi pe viitor să ridice preţurile biletelor pentru călătoriile cu trenul, a fost gândit un sistem care urmează să fie implementat la trenurile noi care vor fi achiziţionate de Căile Ferate ale Moldovei. Astfel, un vagon al trenului va fi destinat persoanelor de clasa I şi alte trei vagoane pentru categorii sociale. În aceste condiţii şi preţurile biletelor vor fi diferite. Mai mult ca atât, creşterea preţurilor la carburanţi nu va genera creşterea preţurilor la biletele pentru călătoriile cu trenul. Deci noile trenuri vor avea şi vagoane de clasa I.

În acest sens Vitalie Strună a precizat: "Acest lucru a fost gândit pentru a nu ridica preţurile biletelor petru toate categoriile de persoane, în condiţiile în care creşte preţul carburanţilor. În acest mod, vom avea un vagon de clasa I, care va avea şi preţuri mai mari, şi alte trei vagoane vor fi pentru categoriile sociale".

Menţionăm că aceste 14 trenuri sunt destinate pentru circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova, costul cărora încă nu a fost estimat, întrucât Î.S. "Calea Ferată din Moldova" participă la construcţia acestora.

Totodată Directorul General Î.S. "Calea Ferată din Moldova", a concretizat că cursa de tren Chişinău - Milano va fi lansată la începutul lunii iulie 2012. Preţul unei călătorii, tur-retur, va costa circa 300 de euro.

Precizăm că Î.S "Calea Ferată din Moldova" este instituţia cu cel mai mare număr de angajaţi din ţara noastră. Potrivit lui Vitalie Strună, la acest moment, la "Calea Ferată" lucrează circa 12 mii de persoane, dintre care 3800 sunt femei. Lunar, circa 1.000 de angajaţi îşi dau demisia sau se pot transfera în alte funcţii.

Totodată, Vitalie Strună spune că Î.S. "Calea Ferată din Moldova" este ca un corp bolnav, pe care unde nu l-ai atinge, acolo îl doare. Însă, proiectele de modernizare care vor fi implementate vin să îmbunătăţească situaţia. Astfel reformele din cadrul instituţiei prevăd reducerea numărului de angajaţi, fiind vorba de cei care nu corespund cerinţelor funcţiei. Şi Departamentul Venituri din cadrul Î.S "Calea Ferată din Moldova" urmează a fi reorganizat, fiind structurat pe câteva direcţii: marfă, călători, infrastructură şi direcţia finanaciar-economică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe