Începe bătălia pentru Alep. Rusia aruncă pe scena de luptă roboţi militari

Situaţia din Siria prinde un nou contur, în condiţiile în care Rusia a trimis pe câmpul de luptă roboţi militari. Un oficial de rang înalt din cadrul armatei ruseşti a declarat că se doreşte o automatizare completă a luptei din ţara arabă.
Piloţii ruşi ai bombardierului Su-34 îşi verifică avionul înainte să decoleze de la baza aerianaă siriană Hmeymim, de lângă Latakia, Siria.
Piloţii ruşi ai bombardierului Su-34 îşi verifică avionul înainte să decoleze de la baza aerianaă siriană Hmeymim, de lângă Latakia, Siria. (Captură Foto)

Trupele ruseşti, siriene, iraniene şi ale Hezbollah au început luni să ocupe poziţii pentru declanşarea unei ofensive masive pentru a recupera oraşul Alep, cel de-al doilea oraş al Siriei. Miliţiile rebele, care ocupă diverse părţi ale oraşului, au respins toate asalturile anterioare.

O victorie în Alep (populaţia de dinainte de război: 1 milion) este aşteptată în Moscova, Teheran şi Damasc, cu speranţa că va schimba cursul războiului şi va forţa rebelii sirieni să accepte că rebeliunea lor se apropie de sfârşit şi că singura opţiune ce le-a mai rămas este să se alăture unui proces de pace iniţiat de Rusia în privinţa viitorului Siriei.

Intervenţia militară rusească, lansată în 30 septembrie 2015, a scos armata siriană din starea disperată în care se afla, a insuflat speranţa în ofiţerii sirieni, iar soldaţii au un moral ridicat. Armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu mai este aceeaşi armată de acum 5 luni, care era în mare parte înfrântă. Loviturile aeriene ruseşti au reconstruit încrederea conducerii militare siriene în abilitatea lor de a învinge. Unităţile de luptă siriene primesc arme sofisticate, iar consilierii militari ruşi oferă pregătire în vederea utilizării acestora.

Sursele militare ale Debkafile au declarat că standardele operaţionale ale Hezbollah şi ale miliţiilor şiite pro-Iran ce luptă alături de armata siriană au fost de asemenea îmbunătăţite cu ajutorul tacticilor ruseşti.

Acele tactici au produs o reducere substanţială a numărului de victime iraniene, siriene şi Hezbollah pe câmpul de luptă, contrar rapoartelor din mass media Occidentală, care susţin că acest număr este ridicat.

În plus, sursele militare ale Debkafile au dezvăluit că, pentru prima dată pe arena de luptă siriană, şi-au făcut apariţia roboţii militari, care vor înlocui trupele terestre. Roboţii vor avea un rol important în ofensiva pentru recuperarea oraşului Alep.

Vestind o revoluţie în războiul modern, ruşii trimit pe câmpul de luptă sirian două tipuri de roboţi – robotul de luptă Platform-M şi Argo Mobility Platform, ambii puternic blindaţi şi capabili să funcţioneze pe timp de zi sau noapte în diferite condiţii pe câmpul de luptă. Platform-M adună informaţii, identifică ţinte fixe şi mobile şi le distruge. De asemenea, robotul Platform-M oferă sprijin soldaţilor aflaţi în mişcare şi securizează instalaţiile militare sau rutele de deplasare folosite de armată. Acest robot este înarmat cu sisteme de tragere semiautomate sau automate pentru distrugerea ţintelor inamice. De asemenea, în caz de nevoie, pe sistem poate fi montată o putere de foc suplimentară.

Argo este proiectat pentru operaţiuni în zonele cu teren accidentat, în special pentru terenul montan sau pietros. În luptele recente, rebelii sirieni au fost luaţi prin surprindere de focul puternic provenit din partea roboţilor ruşi controlaţi de la distanţă.

Valeri Gherasimov, şeful Statului General al forţelor armate ruse, a discutat recent despre un plan pentru “a automatiza complet lupta din Siria”. El a adăugat: “Poate în curând vom fi martori la grupuri robotice care desfăşoară independent războiul.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe