Începe procesul oficialului chinez care a stârnit scandalul Bo Xilai

Procesul lui Wang Lijun, fostul şef de poliţie din Chongqing şi mâna dreaptă a membrului dezonorat al Biroului Politic şi fostului lider de partid din Chongqing, Bo Xilai, a început luni în secret, potrivit rapoartelor.

Wang Yuncai, avocatul lui Wang Lijun (coincidenţă de nume) a declarat pentru The Daily Telegraph că procesul a început la 8:30 şi s-a încheiat la prânz.

"Procesul are două părţi: una privată şi una publică", a spus ea, potrivit relatărilor The Daily Telegraph. "Astăzi are loc partea privată, deoarece ea implică secrete de stat - a fost vorba despre acuzaţiile de dezertare şi nerespectarea legii ]n folosul propriu". Wang Yuncai este directorul firmei de avocatură Beijing L&A din Shenyang, un oraş din nord-estul Chinei.

Data oficială de începere a procesului este de fapt marţi. Deşi trebuia să fie un proces deschis, toate locurile au fost rezervate imediat după anunţ.

Luni, forţele publice de securitate au înconjurat Tribunalul Intermediar al Poporului din Chengdu, unde urmează să aibă loc procesul. Potrivit relatărilor Daily Telegraph, un oficial local a negat că procesul ar fi început.

Un jurnalist de la ziar a relatat că el a fost repede înconjurat de ofiţeri de securitate publică înarmaţi cu camere video şi reportofoane, pentru a filma un "potenţial accident", a scris el pe Twitter după incident.

Wang Lijun a început un scandal politic major în China, după ce a încercat să dezerteze la Consulatul SUA din Chengdu, în luna februarie. Se crede că Wang Lijun a fost primul care a dezvăluit oficialilor Consulatului SUA şi apoi funcţionarilor de partid: detaliile cu privire la uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood de către soţia lui Bo Xilai, Gu Kailai; alte infracţiuni comise de Bo şi Gu, inclusiv implicarea lor în recoltarea forţată de organe pe viu; şi un complot între Bo şi ţarul securităţii interne Zhou Yongkang de a prelua puterea de la următorul lider al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, după ce acesta lua conducerea.

La scurt timp după tentativa eşuată de dezertare a lui Wang, şeful său, Bo Xilai, a fost demis din funcţiile deţinute în partid, iar Gu Kailai a fost arestată, acestea fiind unele dintre schimbări. Incidentul a evidenţiat luptele fracţioniste din cadrul PCC, care se concentrează în prezent asupra modului în care este manevrat cazul lui Bo Xilai, tocmai când cea mai mare schimbare la nivelul conducerii partidului, care are loc o dată la zece ani, este programată pentru toamna acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe