Incertitudine în Venezuela privind starea de sănătate a preşedintelui Chavez

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, vorbind despre sedintele de chemoterapie care l-au impins sa se rada in cap
Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, vorbind despre sedintele de chemoterapie care l-au impins sa se rada in cap (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.02.2012

Asemeni unei telenovele sud-americane, care te ţine cu sufletul la gură, preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anunţat că va fi supus unei noi intervenţii chirugicale, după ce medicii i-au descoperit o leziune în zona pelvisului, la un an după ce a fost operat la Havana pentru a i se înlăturată o tumoare canceroasă. Preşedintele a ieşit astfel în întâmpinarea valului de zvonuri şi informaţii ale medicilor internaţionali, potrivit cărora cancerul de care suferă ar fi cuprins şi alte zone ale corpului, între care ficatul, notează miercuri ziarul La Razon.

Chavez a făcut acest anunţ într-un interviu telefonic cu televiziunea de stat, mărturisind că i-a apărut o leziune de doi centimetri în aceeaşi zonă de unde i-a fost extirpată tumoarea, pe care el însuşi a declarat că a avut dimensiunea unei mingi de baseball. Intervenţia telefonică a avut loc din statul său natal, Barinas, la 515 kilometri distanţă de Caracas, explicând că este vorba de 'o mică leziune', descoperită la ultima vizită medicală de sâmbătă. Totuşi, preşedintele nu a spus nici când nici unde va fi operat din nou, dar a precizat că se va reuni cu membrii guvernului pentru a-i informa despre noua situaţie.

Preşedintele a lipsit anul trecut mai multe zile din ţară în cadrul unui turneu efectuat în Brazilia, Ecuador şi Cuba, de unde a anunţat pentru prima dată că suferă de un abces pelvian ce trebuie extirpat. De atunci, majoritatea tratamentelor şi şedinţelor de chimioterapie le-a făcut în Cuba, cu excepţia uneia oficiale la Spitalul Militar din Caracas. Venezuela, aflată în plină desfăşurare a Carnavalului, a primit cu incertitudine şi expectativă anunţul preşedintelui care a recunoscut până la urmă că noua leziune este malignă. Iar aceasta după ce se străduise în mai multe emisiuni televizate să arăte că s-a vindecat de cancer şi că este dispus să dea ultima bătălie pentru a radicaliza revoluţia socialistă.

Între timp, opoziţia şi-a ales candidatul, Henrique Capriles, care îl va înfrunta pe Chavez în alegerile prezidenţiale din octombrie. Ştirea privind boala lui Chavez a fost foarte mediatizată încă de la început, iar recidivarea acesteia nu a fost o surpriză pentru mulţi. Problema este că în Venezuela nu se poate şti întregul adevăr, iar realitatea se confundă de multe ori iluzia. Până când nu va apărea un medic care să facă o declaraţie oficială, telenovela şi incertitudinea vor continua. Prin urmare, nu se ştie dacă starea de sănătate a lui Chavez este atât de gravă, încât să-l oblige să se retragă din campanie.

Preşedintele nu va spune până în ultimul moment adevărul şi alege să plece din nou în Cuba, pentru că o intervenţie în ţară ar face să se scurgă imediat informaţii. Potrivit analiştilor politici, opoziţia nu va profita totuşi de ipotetica slăbiciune a lui Chavez pentru a câştiga teren. În opinia lor, boala preşedintelui nu va fi speculată de Henrique Capriles, care a declarat recent că speră ca Chavez să trăiască suficient de mult pentru a vedea cum se schimbă ţara. Opoziţia nu vrea să se implice într-o campanie murdară, dar întregul adevăr se află însă în mâinile lui Chavez şi acoliţilor săi.

Potrivit experţilor, în asemenea condiţii se pune problema dacă există cineva pregătit să-i succeadă. S-ar putea să i se găsească un înlocuitor, dar nu de acest nivel. Nici în perioada când a fost în convalescenţă nu a apărut cineva de încredere căruia să-i delege treburile ţării. Preşedintele a făcut-o personal prin telefon, în timp ce se recupera. Totuşi, fie că place sau nu opoziţiei, Hugo Chavez se bucură de sprijinul unei mari părţi a populaţiei, de peste 50 la sută. Oamenii însă îl iubesc pe el, nu pe membrii guvernului său, conchid analiştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor