Incertitudini. Mii de palestinieni rămân blocaţi în Gaza, deşi au plătit Egiptului câte 5.000 USD pentru a fugi

Mulţi palestinieni sunt disperaţi să fugă de război şi de devastarea din Fâşia Gaza (Getty Images)
Redacţia
25.05.2024

Punctul de trecere Rafah dintre Egipt şi Gaza a fost închis pe termen nedefinit de când armata israeliană a ocupat punctul de trecere la 7 mai, lăsând mii de palestinieni în incertitudine, potrivit Middle East Eye.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas la 7 octombrie şi de la închiderea ulterioară a tuturor celorlalte puncte de trecere, punctul de trecere Rafah cu Egiptul a fost singura poartă de acces pentru civilii care fug de conflict.

O companie egipteană care deţine controlul exclusiv asupra ieşirilor şi transferurilor prin acest terminal le cerea palestinienilor cel puţin 5.000 USD de adult şi 2.500 USD de copil pentru a trece pe partea egipteană.

În aprilie, Hala Consulting and Tourism Services, o firmă deţinută de Ibrahim al-Organi, lider tribal din Sinai şi magnat al afacerilor, a obţinut cel puţin 2 milioane USD pe zi de la palestinieni, a dezvăluit publicaţia citată.

Acum, cei care trebuiau să călătorească în luna mai după ce au plătit mii de dolari în avans nu au nicio modalitate clară de a obţine o rambursare.

Şi nu ştiu dacă vor mai putea părăsi vreodată Gaza prin Egipt, deoarece Cairo a refuzat să colaboreze cu Israelul pentru a opera punctul de trecere.

Samer, în vârstă de 29 de ani, povesteşte că a plătit 20.000 de dolari firmei Hala înainte ca Israelul să închidă punctul de trecere de la Rafah. El dorea să părăsească Gaza împreună cu noua sa soţie şi cu părinţii săi bătrâni şi bolnavi.

Pentru a strânge banii, bărbatul a trebuit să se împrumute de la prieteni şi familie şi să-şi vândă maşina şi toate bunurile electronice.

"Nu-mi vine să cred că, imediat ce am primit banii şi trebuia să călătoresc la trei zile după invazie, sunt încă aici. Mă simt ca un şoarece într-o cutie care aleargă de colo-colo încercând să găsească o ieşire şi, de îndată ce văd o gaură, cineva o închide", spune el disperat.

Oamenii nu sunt siguri când îşi vor putea primi banii înapoi sau cum să ia legătura cu firma Hala pentru asistenţă.

Hala nu a oferit încă un canal de comunicare clar sau un calendar pentru rezolvarea acestor probleme şi nu răspunde la e-mailuri sau mesaje pe reţelele de socializare.

Compania nu a publicat nicio declaraţie oficială sau comentariu pentru a le explica miilor de clienţi palestinieni ce trebuie să facă fie pentru a obţine o rambursare, fie pentru a-şi păstra numele înregistrate.

Un angajat al Hala a declarat pentru MEE, sub rezerva anonimatului: "Suntem copleşiţi de apeluri şi plângeri. Compania încearcă să găsească o soluţie, dar nu avem niciun răspuns concret în acest moment".

Pagina oficială de Facebook a companiei este plină de mesaje de la palestinieni care întreabă cum pot obţine o rambursare şi ce se va întâmpla dacă graniţele rămân închise.

Alţii au cerut celor care au reuşit să obţină un răspuns din partea Hala să împărtăşească informaţia, deoarece toate încercările lor de a contacta biroul au eşuat.

Se crede că mii de palestinieni se află în aceeaşi situaţie. Listele zilnice publicate de Hala în aprilie arătau că între 300-400 de palestinieni au plecat zilnic prin punctul de trecere Rafah. Solicitanţii se înregistrează şi plătesc pentru aceste liste cu săptămâni în avans.

Alegeri dificile

Sahar, în vârstă de 36 de ani, are o rudă apropiată în Egipt care a înregistrat-o la biroul Hala din Cairo. Sahar ar fi trebuit să părăsească Gaza în aceeaşi zi în care Israelul a ocupat punctul de trecere.

Când sora ei a mers la biroul Hala, i s-a spus că se poate emite o rambursare, dar că va trebui să aştepte ceva timp pentru a o primi.

Cu toate acestea, atunci când - şi dacă - punctul de trecere Rafah se va redeschide, Sahar va trebui să treacă din nou prin procesul de înregistrare, iar compania nu i-ar garanta ieşirea atunci.

"Am decis să nu cer o rambursare. Vreau doar să ştiu că, dacă punctul de trecere se va redeschide vreodată, am o cale de ieşire. Îmi luasem deja rămas bun în noaptea dinaintea invaziei. Pentru început, nu ar trebui să plătim bani pentru a pleca. Acum, chiar şi dacă reuşim să facem rost de bani, nu putem pleca", a declarat ea pentru MEE.

Yosef, în vârstă de 39 de ani, a declarat că a plătit 13.000 de dolari firmei Hala înainte de operaţiunea israeliană, pentru a călători împreună cu soţia şi cei doi copii.

Soţia lui Yosef şi-a vândut toate bijuteriile din aur pentru a plăti taxele de călătorie. Ea a crezut întotdeauna că va vinde aurul pentru a-l folosi ca avans pentru o casă în oraşul Gaza.

"Sunt sfâşiat între două alegeri dificile. Fie cer o rambursare, care durează mult timp pentru a fi obţinută, dar asta înseamnă că, dacă graniţa se deschide din nou, ne pierdem 'rândul' şi va trebui să intrăm din nou pe o listă de aşteptare", a declarat Yosef pentru MEE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor