Închinătorii la bani / Italia acoperă nudurile într-un muzeu din Roma pentru a-l mulţumi pe Rouhani

Premierul italian Matteo Renzi a fost aspru criticat pentru că a cerut ca statuile nud romane să fie acoperite în timpul vizitei efectuate de către liderul iranian Hassan Rouhani într-un muzeu din Roma. Politicienii din opoziţie l-au acuzat pe Renzi că “a abandonat” cultura Italiei.
Una dintre statuile nud acoperite în Muzeul Capitoline din Roma, 25 ianuarie 2016.
Una dintre statuile nud acoperite în Muzeul Capitoline din Roma, 25 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Oficialii italieni au fost ţinta unor critici usturătoare după ce marţi s-a aflat că, pentru a nu-l ofensa pe liderul iranian Hassan Rouhani, statuile nud din Muzeul Capitoline din Roma au fost acoperite în timpul vizitei acestuia, luni seară. Conform personalului muzeului, li s-a cerut să blocheze lucrările de artă antice cu panouri de lemn.

Decizia a fost luată înaintea conferinţei de presă desfăşurată luni, în cadrul căreia premierul italian Matteo Renzi şi Rouhani au ţinut discursuri la muzeu, în faţa unei statui a lui Marcus Aurelius călare pe un cal. Luând în considerare contractele de afaceri în valoare de 17 miliarde de euro ce ar fi fost încheiate între Italia şi Iran în timpul vizitei de două zile efectuate de Rouhani în Italia, este clar motivul pentru care Renzi a recurs la măsuri extreme pentru a-l mulţumi pe liderul Republicii Islamice.

În timp ce biroul lui Renzi a refuzat să comenteze incidentul, acţiunea de cenzurare a lucrărilor de artă a fost criticată de toate taberele spectrului politic din Italia, arată Deutsche Welle.

Legiuitorul Luca Squeri din partidul de centru-dreapta Forza Italia a declarat că gestul premierului italian nu a reprezentat o formă de respect, ci o “capitulare”.

“Respectul pentru alte culturi nu poate şi nu trebuie să însemne negarea propriei tale culturi”, a precizat Squeri, adăugând faptul că “acesta nu este respect, ci anularea neînţelegerilor şi este un fel de capitulare”.

Partidul de extremă stângă SEL a condamnat la rândul său incidentul, politicianul Gianluca Peciola cerându-i premierului italian să explice o decizie pe care partidul o consideră ca fiind “o ruşine şi o umilire pentru artă şi cultură, văzute ca concepte universale”.

Mergând mai departe, partidul Fraţii Italiei l-a acuzat pe Renzi de “capitulare culturală”, o capitulare care “a depăşit fiecare limită a decenţei”.

Dincolo de acoperirea nudurilor, care a inclus o faimoasă pictură a lui Venus din secolul al doilea î.Hr., vinul a fost scos de pe meniurile pregătite pentru mesele oficiale ale lui Rouhani cu premierul Renzi şi preşedintele italian Sergio Mattarella, în condiţiile în care adepţii stricţi ai Islamului nu consumă alcool.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe