Incident nuclear la o centrală de lângă Hong Kong. O companie franceză susţine că nu este grav

(Captură Foto)

O firmă franceză specializată în tehnologie nucleară civilă a declarat, luni, că rezolvă o „problemă de performanţă” la o uzină nucleară pe care o deţine în provincia Guangdong, din sudul Chinei, ca urmare a unui raport al presei americane cu privire la o posibilă scurgere radioactivă.

CNN a raportat anterior că guvernul federal american evaluează un raport privitor la o scurgere la centrala nucleară din Taishan, după ce compania franceză Framatome a avertizat cu privire la o „iminentă ameninţare radiologică”.

Framatome - o filială a gigantului energetic francez EDF - a transmis într-o declaraţie către AFP că „sprijină rezolvarea unei probleme de performanţă” la uzină.

"Potrivit datelor disponibile, instalaţia funcţionează în conformitate cu parametrii de siguranţă", a declarat compania.

EDF a menţionat ulterior că a existat o „creştere a concentraţiei anumitor gaze nobile în circuitul primar al reactorului nr. 1” la Taishan, referindu-se la o parte a sistemului de răcire a reactorului.

Prezenţa gazelor inerte în sistem „este un fenomen cunoscut, studiat şi prevăzut în procedurile de funcţionare a reactorului”, a precizat EDF.

Compania a adăugat că a solicitat o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie al centralei electrice „astfel încât conducerea să prezinte toate datele şi deciziile necesare”.

Citând o scrisoare a Framatome către Departamentul pentru energie al SUA, CNN a declarat că avertismentul include o acuzaţie conform căreia autoritatea chineză ridică limitele acceptabile pentru radiaţii în afara instalaţiei, pentru ca centrala să nu fie oprită.

Dar un oficial american a declarat pentru CNN că „administraţia Biden crede că instalaţia nu este încă la 'nivelul de criză'”.

Operatorul centralei, grupul China General Nuclear Power Group, a transmis într-o declaraţie emisă duminică seară că „indicatorii de mediu ai centralei nucleare Taishan şi din împrejurimi sunt normali”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe