Încleştări dure între sindicatele franceze şi Macron asupra reformei pensiilor

Noi proteste împotriva legii pensiilor în Franţa
Noi proteste împotriva legii pensiilor în Franţa (Getty Images)

Preşedintele Emmanuel Macron s-a menţinut pe poziţii, joi, în timpul uneia dintre cele mai mari greve organizate de sindicatele franceze, care au scos în stradă zeci de mii de persoane pentru a obliga guvernul francez să renunţe la reforma pensiilor.

Parisul a fost inundat de gaze lacrimogene, iar poliţia anti-revoltă a acuzat demonstraţii violente.

Unii protestatari îmbrăcaţi în negru şi care şi-au ascuns feţele au desenat sloganuri anarhiste pe clădiri, iar geamurile mai multor proprietăţi, inclusiv o cafenea Starbucks, au fost distruse.

Sindicatele de stânga din Franţa au adunat susţinători care speră să recupereze impulsul iniţial al grevelor, care, după mai multe săptămâni de proteste, au început să piardă din popularitate.

Sondajele de opinie arată că sprijinul public pentru acţiunea comună a sindicatelor a scăzut, iar participarea a scăzut brusc faţă de marşurile de protest anterioare la nivel naţional.

Macron a declarat că doreşte să eficientizeze sistemul de pensii al Franţei şi să ofere stimulente oamenilor să rămână la muncă mai mult timp pentru a putea plăti unele dintre cele mai generoase beneficii de pensionare din lumea industrializată.

Reforma propusă ar fi cea mai mare revizuire a sistemului de la cel de-al Doilea Război Mondial şi este esenţială pentru acţiunea preşedintelui de a face forţa de muncă mai flexibilă şi mai competitivă la nivel global.

În timp ce CGT şi alte sindicate din extrema stângă solicită ca reforma să fie anulată în întregime, cel mai mare sindicat din Franţa, CFDT, este deschis pentru sistemul de puncte „unic” planificat de Macron care tratează contribuţiile tuturor lucrătorilor în mod egal. Cu toate acestea, refuză să accepte propunerea ca muncitorii francezi să lucreze cu doi ani mai mult, până la vârsta de 64 de ani, pentru a primi o pensie completă.

Prim-ministrul francez, Edouard Philippe, a fost de acord cu o „conferinţă” propusă de CFDT, care vizează găsirea unor modalităţi alternative de echilibrare a bugetului de pensii.

Însă, cel mai puternic semnal e faptul că guvernul nu a renunţat la creşterea vârstei de pensionare din proiectul de lege, care nu a fost încă făcut public, ministrul Bugetului, Gerald Darmanin, declarând că o astfel de acţiune a fost „corectă şi eficientă”.

Macron, fost bancher de investiţii la Rothschild Bank, afirmă că numeroasele beneficii oferite diferitelor tipuri de muncitori din sistemul de pensii determină mobilitatea pe piaţa muncii.

Dacă va reuşi să învingă sindicatele, Macron îşi va întări reputaţia şi va începe reforme pro-business în continuare, după eventuala sa realegere în 2022.

Ministerul de Interne a declarat că 452.000 de oameni la nivel naţional au răspuns apelului de protest al liderilor sindicali, un declin semnificativ de la prima mare zi de acţiune din 5 decembrie, care a scos în stradă 806.000 de persoane.

Serviciile feroviare au fost perturbate, şcolile închise şi generarea energiei electrice a fost redusă cu aproximativ 10%.