India interzice importul de jucarii provenite din China

Papusi gasite in 60 de tone de jucarii fabricate in China, marfa confiscata in Lima, august 2007.
Papusi gasite in 60 de tone de jucarii fabricate in China, marfa confiscata in Lima, august 2007. (Eitan Abramovich / AFP / Getty Images)

New Delhi - Vineri, India a interzis importurile a catorva tipuri de jucarii din China pentru o perioada de 6 luni fara nicio motivare, miscare care ii multumeste pe producatorii locali dar ii socheaza pe importatori.

O declaratie guvernamentala data vineri nu a explicat detaliile, dar oficialii din industrie sustin ca ordinul va interzice importul a aproape tuturor jucariilor din China.

Guvernul a afirmat printr-o declaratie, ca a interzis importul timp de 6 luni, lucru care a avut efect imediat asupra interesului public.

Presedintele Asociatiei Jucariilor din India, Raj Kumar, a sustinut ca aceasta masura va lovi serios in importurile de jucarii chinezesti, dar autoritatile indiene au facut acest pas in interesul economiei.

"Vezi jucarii chinezesti peste tot. Cele mai bune jucarii sunt fabricate in India, dar jucariile ieftine de pe strazi si din micile magazine le domina. Se aduc jucarii fara norme de siguranta", a declarat el.

Kumar declara ca au existat discutii intre producatorii de jucarii si guvern, in ideea maririi taxelor de import pentru jucariile din China, dar nu se astepta la o interdictie.

Alt oficial din comert, care a vrut sa ramana anonim, a afirmat ca interdictia poate sa afecteze chiar importul de componente pentru jucarii.

"Aceste componente sunt folosite de companiile indiene pentru a fabrica jucarii. Unele companii nu-si pot fabrica componente, doar le importa. Ce se va intampla cu ei? Aceasta veste a venit brusc. Sunt foarte surprins", a declarat el.

Industria chineza — un distribuitor important de jucarii, haine si mancare catre o mare parte a lumii - s-a confruntat cu un val de plangeri in acesti ani, cel mai recent cand oamenii s-au imbolnavit din cauza consumului de lapte praf infestat cu melamina, o substanta chimica folosita la fabricarea plasticelor.

Cel mai mare producator de jucarii, Mattel, a retras de pe piata 21 de milioane de jucarii facute in China in 2007, din cauza nivelului excesiv de plumb din vopsele si a altor componente nesigure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe