India şi China promit să-şi rezolve disputa militară de la graniţă

Premierul indian Narendra Modi
Premierul indian Narendra Modi (RAVEENDRAN/AFP/Getty Images)

Liderii indieni şi chinezi şi-au luat angajamentul să rezolve disputa militară ce durează de mult timp şi care a condus la un război sângeros în 1962, confruntarea trupelor la frontiera izolată eclipsând întâlnirea la vârf din New Delhi.

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, a declarat că şi-a exprimat îngrijorările către preşedintele Chinei, Xi Jinping, aflat în vizită în India, privind „incidentele” de la graniţa disputată din nordul regiunii Ladakh, unde rapoartele menţionează că se confruntă sute de militari.

Cele două ţări au fost angrenate într-o dispută aprinsă pentru graniţă, ambele acuzând că soldaţii celeilalte tabere au trecut graniţa.

Xi Jinping, primul preşedinte chinez care a vizitat India în ultimii 8 ani, a declarat că Beijingul ar putea să colaboreze cu New Delhi pentru a menţine “pacea şi liniştea” până când disputa de la graniţă va fi soluţionată.

Cele două state vecine, acum puteri nucleare, s-au confruntat într-un război scurt dar sângeros în 1962 pentru statul indian Arunachal Pradesh şi sunt încă angrenate într-o dispută aprinsă pentru acest teritoriu.

Anul trecut, India a acuzat trupele chineze de violarea teritoriului său, rezultând o confruntare ce a durat trei săptămâni şi care s-a încheiat numai atunci când cele două ţări şi-au retras trupele.