”Industriile creative”. Conversaţie cu Simon Evans.

Industriile creative-dezbateri la Instituţia Prefectului Judeţului Ilfov. În imagine, Simon Evans, directorul Creative Clusters şi Speranţa Cliseru, prefectul Jueţului Ilfov
Industriile creative-dezbateri la Instituţia Prefectului Judeţului Ilfov. În imagine, Simon Evans, directorul Creative Clusters şi Speranţa Cliseru, prefectul Jueţului Ilfov (Epoch Times România)

Instituţia Prefectului Judeţului Ilfov, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Industriilor Creative, desfăşoară în luna iunie proiectul ”Industriile creative. Cultură şi valoare economică prin competitivitate, creativitate şi inovare”, care îşi propune să aducă în atenţia publicului industriile creative, un domeniu ce a înregistrat o mare expansiune la nivel internaţional.

Seminarul a beneficiat de prezenţa unui invitat special, domnul Simon Evans, directorul Creative Clusters, liderul firmelor de consultanţă în domeniul industriilor creative şi iniţiatorul Conferinţelor Creative Clusters, principalul for internaţional pentru industriile creative.

Intervievat de reporterii Epoch Times, domnul Simon Evans a afirmat că în România există o economie creativă substanţială, ce poate fi dezvoltată ulterior. De asemenea domnia sa a mai afirmat că brandurile mondiale de renume din prezent, cel mai probabil, nu vor mai fi peste 10 ani.

Va prezentăm mai jos interviul integral acordat de domnul Simon Evans reporterilor noştrii.

Î: Ce ne puteţi spune despre industriile creative din România? Suntem cumva în urmă în acest domeniu?

R: Există o economie creativă substanţială aici. Industria filmului are succes, filmele româneşti au început să aibă impact, dar cei mai mulţi bani sunt în agenţiile ce pun la dispoziţie locuri de filmare (studiouri) pentru producătorii internaţionali. În prezent, aceasta este o afacere mare. Sunt sigur că există modalităţi de a o îmbunătăţi şi modalităţi prin care puteţi obţine o asistenţă ulterioară pentru a consolida această industrie. Ştiu şi că există o industrie a designului foarte bine dezvoltată aici. Există moda, software. Şi că Organizaţia Internaţională de Proprietate Intelectuală a menţionat în analiza sa că proprietatea intelectuală reprezintă ceva de genul 3,5 % din Economie. Aceştia sunt factori importanţi. Deci răspunsul, pe scurt, este că există deja o economie creativă ce poate fi dezvoltată ulterior.

Î: Spuneaţi în prezentarea dumneavoastră că brandurile mondiale de renume din prezent, cel mai probabil, nu vor mai fi peste 10 ani. Pe ce vă bazaţi când afirmaţi acest lucru? (Google, Facebook etc)

R: Acestea au doar câţiva ani vechime, ele înlocuiesc companiile de renume din trecut. Am afişat un slide cu companiile mari de acum 10 ani, Microsoft, IBM, care păreau la vremea respectivă imbatabile, dar acum Microsoft este extrem de slab. Deci da, toate aceste companii se schimbă. Google are acum aceşti ochelari (Google glass) care sunt un domeniu de dezvoltare complet nou pentru ei. Toate companiile se luptă să înţeleagă cum să supravieţuiască. Pot spune doar că probabil unele din ele vor dispărea, dar toate se vor schimba. Afirmaţia mea se bazează pe evoluţia istoriei şi a tehnologiei. Tehnologia care le-a îmbogăţit pe acele companii este înlocuită de alta nouă, iar acestea trebuie să găsească alte lucruri noi de făcut bazându-se pe noua tehnologie. Ele pot avea succes, sau alte companii vor avea succes în locul lor.

Î: Spuneaţi că ţările asiatice sunt foarte interesate acum de brandurile şi cultura vestică, dar că acest lucru nu va mai dura mult. Ce va determinat să faceţi această supoziţie?

R: Motivul pentru care acestea se uită către Vest este că, în acest moment, sau în istoria lor, au adoptat multe norme culturale din Vest, o zonă mult mai dezvoltată din punct de vedere economic. Dar pe măsură ce aceste ţări îşi dezvoltă propriile economii şi propriile culturi vor avea mai multă încredere şi mai mult interes, mai multă loialitate, pentru brandurile şi valorile lor. Deci ori acele branduri vestice curente se vor adapta şi vor deveni ”mai asiatice” ori vor fi înlocuite de branduri noi.