Inele de cenuşă şi nori deasupra insulei La Palma

Inele de cenuşă şi nori deasupra vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma, Insulele Canarie, Spania
Inele de cenuşă şi nori deasupra vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma, Insulele Canarie, Spania (nasa.gov)

Satelitului Aqua al NASA a surprins, din spaţiu, o imagine a norilor misterioşi în formă de valuri concentrice, care a apărut deasupra vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma, Insulele Canare, Spania, la sfârşitul săptămânii trecute.

Erupţia nu a fost suficient de puternică pentru a injecta cantităţi mari de cenuşă şi gaze în stratosferă, unde pot avea efecte mari şi de lungă durată asupra vremii şi climei. Cu toate acestea, a fost suficient de puternică pentru a produce o coloană de emisii în creştere care a ajutat la formarea unui model remarcabil de nori, pe care instrumentul MODIS de pe satelitul Aqua l-a captat pe 1 octombrie, informează NASA.

(nasa.gov)

Norul în formă de ochi a fost produs de o coloană ascendentă de cenuşă şi gaze supraîncălzite, cunoscută sub numele de coloană de erupţie. Coloana plutitoare de vapori de apă şi alte gaze a urcat rapid în sus, ciocnindu-se cu un strat de aer mai uscat şi mai cald, la o altitudine de aproximativ 5,3 kilometri, potrivit INVOLCAN.

Unde de gravitaţie

Aerul neobişnuit de cald de deasupra - o inversare de temperatură - a acţionat ca un capac, împiedicând coloana vulcanică să se ridice mai sus. Ca urmare aceasta s-a aplatizat şi s-a întins pe orizontală.

Deoarece erupţiile vulcanice au adesea fluxuri şi refluxuri naturale în ceea ce priveşte intensitatea lor, impulsurile din fluxul ascendent al coloanei vulcanice au creat unde gravitaţionale concentrice pe măsură ce au atins inversarea temperaturii şi s-au răspândit spre exterior. Procesul este similar cu modul în care o piatră care cade într-un iaz creează valuri care se răspândesc în exterior.