Infecţiile COVID din China ating un record, în timp ce perspectivele economice ale ţării devin tot mai sumbre

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

China a raportat la mijlocul acestei săptămâni un nivel record al infecţiilor cu COVID-19, iar oraşele din întreaga ţară au impus lockdown-uri, testare în masă şi alte restricţii care alimentează frustrarea şi întunecă perspectivele celei de-a doua economii a lumii, scrie Reuters.

Reapariţia infecţiilor, la aproape trei ani de la apariţia pandemiei în oraşul central Wuhan, pune sub semnul întrebării speranţele investitorilor că Beijingul va relaxa în viitorul apropiat politica sa rigidă de zero-COVID, în ciuda măsurilor recente mai bine direcţionate.

Restricţiile au un impact asupra locuitorilor blocaţi în case, precum şi asupra producţiei din fabrici, inclusiv a celei mai mari fabrici de iPhone din lume, care a fost zguduită de ciocniri între muncitori şi personalul de securitate, într-o rară manifestare de disidenţă.

"Câţi oameni au economii pentru a se întreţine dacă lucrurile rămân în permanenţă oprite?", a întrebat un bărbat de 40 de ani din Beijing, pe nume Wang, care este manager la o firmă străină.

"Şi chiar dacă ai bani pentru a sta acasă în fiecare zi, asta nu înseamnă că trăieşti cu adevărat."

Străzile din Chaoyang, cel mai populat cartier al capitalei, au fost din ce în ce mai goale în această săptămână.

Sanlitun, o zonă de cumpărături de lux, era aproape tăcută joi, cu excepţia vâjâitului bicicletelor electronice ale curierilor care livrau masa pentru cei care lucrează de acasă.

Casa de brokeraj Nomura şi-a redus prognoza privind PIB-ul Chinei pentru trimestrul al patrulea la 2,4% în ritm anual, de la 2,8%, şi şi-a redus prognoza pentru creşterea pe întregul an la 2,8%, de la 2,9%, ceea ce este departe de obiectivul oficial al Chinei de aproximativ 5,5% în acest an.

"Credem că redeschiderea este încă probabil să fie un proces prelungit, cu costuri ridicate", a scris Nomura, care şi-a redus, de asemenea, prognoza de creştere a PIB-ului Chinei pentru anul viitor la 4,0% de la 4,3%.

Conducerea Chinei a rams fidelă politicii de zero-COVID, o politică emblematică a preşedintelui Xi Jinping, chiar şi în timp ce o mare parte a lumii încearcă să coexiste cu virusul, afirmând că este necesară pentru a salva vieţi şi pentru a preveni ca sistemul medical să fie copleşit.

Recunoscând presiunile asupra economiei, executivul a declarat că China va utiliza reduceri în timp util ale rezervelor bancare de numerar şi alte instrumente de politică monetară pentru a asigura suficiente lichidităţi, a scris miercuri presa de stat, un indiciu că o reducere a ratelor rezervelor obligatorii (RMO) ar putea avea loc în curând.

Acţiunile din China au scăzut joi, în condiţiile în care îngrijorările legate de numărul record de cazuri zilnice interne de COVID-19 au umbrit optimismul provocat de noile stimulente economice.

Epidemii extinse, închideri

Cele 31.444 de noi infecţii locale cu COVID-19 de miercuri au depăşit un record stabilit pe 13 aprilie, când centrul comercial din Shanghai a fost paralizat de o închidere a oraşului care avea să dureze două luni.

De data aceasta, însă, marile focare sunt numeroase şi răspândite pe teritoriul Chinei, cele mai mari fiind în oraşul Guangzhou din sudul ţării şi în sud-vestul Chongqing, deşi zilnic sunt raportate sute de noi infecţii în oraşe precum Chengdu, Jinan, Lanzhou şi Xian.

Nomura estimează că mai mult de o cincime din zonele care produc PIB-ul Chinei se află sub lockdown, o cotă mai mare decât economia britanică.

"Lockdownuri totale de tip Shanghai ar putea fi evitate, dar ar putea fi înlocuite de închideri parţiale mai frecvente într-un număr tot mai mare de oraşe, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID", au scris analiştii săi.

În timp ce numărul oficial de cazuri este scăzut în comparaţie cu standardele globale, China încearcă să elimine fiecare lanţ de infecţii, o provocare tot mai dificilă în condiţiile în care e prima iarnă în care China se confruntă cu varianta Omicron, foarte contagioasă.

China a început recent să slăbească unele norme privind testarea în masă şi carantina, în timp ce încearcă să evite măsurile atotcuprinzătoare, cum ar fi lockdownul în tot oraşul.

În schimb, oraşele au recurs la blocaje mai localizate şi adesea neanunţate. Mulţi locuitori din Beijing au declarat că au primit recent notificări cu privire la închiderea timp de trei zile a complexelor lor de locuinţe.

Oraşul Harbin din nord-estul îndepărtat al ţării a anunţat joi închiderea unor zone.

Multe oraşe au revenit la testarea în masă, pe care China spera să o reducă pe măsură ce costurile cresc. Altele, printre care Beijing, Shanghai şi oraşul-staţiune Sanya, de pe insula Hainan, au limitat circulaţia celor sosiţi recent.

Oraşul Zhengzhou - din centrul ţării, unde muncitorii de la marea fabrică Foxconn, care produce iPhone-uri pentru Apple Inc, au organizat proteste - a anunţat cinci zile de testare în masă în opt districte, devenind cel mai recent oraş care a reluat testările zilnice pentru milioane de locuitori.

O încetinire mai accentuată a economiei decât cea la care se aştepta în China, care afectează în special cererea internă, ar avea reverberaţii în ţări precum Japonia, Coreea de Sud şi Australia, care exportă produse şi mărfuri în valoare de sute de miliarde de dolari către a doua economie a lumii.