Infern. Erupţia vulcanului Fuego din Guatemala s-a soldat cu 62 morţi, 50 răniţi şi un număr necunoscut de dispăruţi (video)

AVERTISMENT: Următoarele imagini vă pot afecta sensibilitatea.
Vulcanul Fuego, Guatemala
Vulcanul Fuego, Guatemala (Getty Images)

După erupţia violentă a vulcanului Fuego din Guatemala din 3 iunie, s-au înregistrat 62 de morţi, 50 de răniţi şi 1,7 milioane de persoane afectate, a raportat Instituto Nacional de Sismología, Vulcanologia, Meteorologia e Hidrologia (Inacif), preluat de publicaţia La Vangurdia.

Purtătoarea de cuvânt a Inacif, Mirna Zeledon, a declarat că au fost înregistrate opt decese în comunitatea Alotenango, în Departamentul de Sacatepequez în centrul ţării, care au fost deja identificate.

Alţi şase morţi se află la morga din departamentul de sud Escuintla, care se adaugă la cei 48 contabilizaţi în satul Hunahpú, dintre care doar cinci au fost identificaţi. Cauza celor 62 de decese, a explicat purtătoare de cuvânt, este prin "asfixiere".

Luni, 4 iunie, Insivumen a declarat că vulcanul este în stare normală, dar a avertizat că văile de până la 80 de metri adâncime sunt umplute cu material vulcanic. Institutul a avertizat, de asemenea, că ploile sunt principalul risc deoarece pot provoca lahar (materie noroioasă care apare în cazul unor erupţii vulcanice).

Deşi vulcanul şi-a redus activitatea, este posibil ca erupţia să se reactiveze, a avertizat secretarul de la Coordinadora Nacional guatemalteca para la Reducción de Desastres, Sergio Garcia Cabañas.

Vulcanul Fuego este situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepequez, la 50 de kilometri vest de capitală. Erupţia vulcanică afectează în special comunităţile rurale din apropierea vulcanului şi oraşul colonial Antigua, cel mai important sit turistic din Guatemala.

Potrivit Insivumen activitatea vulcanică de duminică a fost cea mai puternică erupţie din ultimii ani, vulcanul Fuego fiind cel mai activ vulcan din cele 32 existente în Guatemala.

Cenuşa expulzată de vulcan s-a ridicat până la 10.000 metri şi a ajuns până la departamentul nordic Baja Verapaz şi El Progreso, în est. În capitală zborurile din aeroportul internaţional La Aurora au fost suspendate din cauza vizibilităţii reduse provocate de cenuşa vulcanică.

Preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, a declarat duminică trei zile de doliu naţional ca urmare a deceselor cauzate de erupţia vulcanului. Într-un document guvernamental aprobat de Consiliul de Miniştri, preşedintele a precizat că cele trei zile de doliu au fost declarate pentru "pierderea ireparabilă" de vieţii omeneşti din cauza activităţii colosului.

Preşedintele a adresat condoleanţe în numele guvernului familiilor persoanelor afectate şi a îndemnat populaţia să împărtăşească "durerea profundă care a lovit naţiunea".

Potrivit situaţiei de urgenţă, preşedintele Guatemalei a convenit duminică să declare "Starea de Calamitate" publică în cele mai afectate trei departamente pentru o perioadă de 30 de zile, însă măsura trebuie aprobată sau modificată de Congres.