Inflaţia în SUA nu este o eroare în sistem, ci o caracteristică

(photos.com)
Real Clear Wire
29.05.2024

Luna Mai aduce şi mai multe veşti economice proaste pentru gospodăriile americane greu încercate. Inflaţia „tranzitorie” rămâne înrădăcinată la rate egale sau mai mari decât cele raportate la începutul anului 2024, potrivit lui J. Kennerly Davis via RealClearPolicy.

Departamentul Muncii din SUA a raportat că indicele preţurilor de consum (IPC) - măsura oficială a ratei de variaţie a preţului cu amănuntul al unui coş de bunuri şi servicii de zi cu zi - a crescut cu 0,3% în luna aprilie, la fel ca în luna ianuarie. Pentru douăsprezece luni, IPC a crescut cu 3,4% până în aprilie, faţă de 3,1% pentru douăsprezece luni până în ianuarie. Iar preţurile cu ridicata, un bun indicator al preţurilor cu amănuntul viitoare, au crescut în aprilie mult mai mult decât se aşteptau, înregistrând cea mai rapidă rată anuală din aprilie 2023.

Efectul cumulativ al inflaţiei persistente este devastator. De la preluarea mandatului de către preşedintele Biden în 2021, IPC a crescut, iar puterea de cumpărare a americanilor a scăzut cu 19%. Pentru produsele de primă necesitate, situaţia este şi mai gravă. Pentru alimente au crescut cu 21%. Preţul benzinei a crescut cu 47%. Costul locuinţelor 20%, iar cel al energiei electrice aproape 30%.

Muncitorii americani nu pot ţine pasul. De la preluarea mandatului de către preşedintele Biden, câştigurile medii orare după inflaţie au scăzut cu peste 2,5%. O familie americană tipică trebuie să plătească cu 12.000 USD mai mult pe an doar pentru a menţine standardul de viaţă de care se bucura atunci când preşedintele Biden a preluat mandatul.

Oricât de slabe ar fi cifrele oficiale ale IPC, inflaţia reală este mult mai rea. Acest lucru se datorează faptului că guvernul calculează IPC folosind o metodologie concepută în mod intenţionat pentru a subestima inflaţia reală. Face acest lucru pentru a ascunde rezultatele distructive care decurg inevitabil din politicile sale iresponsabile.

Inflaţia este întotdeauna şi pretutindeni rezultatul politicilor guvernamentale care măresc oferta de bani care circulă în economie mai repede decât sectoarele productive ale economiei îşi pot extinde capacitatea de a produce bunuri şi servicii pentru cumpărare.

Încă din prima zi, administraţia Biden a inundat economia cu bani împrumutaţi sub formă de plăţi de transfer, subvenţii şi granturi menite să cumpere sprijinul politic al unor grupuri favorizate, cum ar fi cele din sectorul tehnologiilor verzi. În acelaşi timp, agenţiile federale controlate de Biden au dezlănţuit un val de reglementări zdrobitoare, menite să reducă capacitatea de producţie a grupurilor defavorizate, cum ar fi industria petrolului şi a gazelor naturale. Inflaţia care ne afectează era inevitabilă.

Preşedintele Biden a afirmat că lupta împotriva inflaţiei este „principala prioritate economică” a administraţiei sale. O astfel de afirmaţie ar fi de râs dacă subiectul nu ar fi atât de serios. Acest preşedinte nu are nicio intenţie de a modifica politicile care definesc şi conduc agenda progresistă. Nu există niciun război împotriva inflaţiei sau, într-adevăr, nicio încercare serioasă de a o ţine sub control şi de a stabiliza preţurile. Inflaţia este inclusă în modelul progresist de guvernare care depinde de plata continuă a banilor împrumutaţi către susţinătorii politici.

Sub preşedinţia lui Biden, datoria naţională a crescut cu 13 trilioane de dolari, ajungând acum la peste 34,6 trilioane de dolari. Comentatorii îngrijoraţi subliniază faptul că va fi nevoie de multe sacrificii, sacrificii potenţial perturbatoare, pentru a achita sau chiar pentru a reduce în mod semnificativ datoria naţională. Aceştia deplâng faptul că oficialii aleşi par să nu aibă voinţa şi nici un plan pentru a se ocupa de datoria naţională.

De fapt, clasa politică progresistă are un plan pentru a face faţă datoriei naţionale. Planul lor este de a perpetua inflaţia şi, astfel, de a pune la cale o incapacitate de plată a datoriei, care le va permite să se bucure în continuare, fără întrerupere, de beneficiile politice care le revin din cumpărarea iresponsabilă de voturi finanţate de datorie.

În timpul confruntărilor periodice din Congres pe tema „prăpastiei fiscale”, se spune adesea că Statele Unite nu pot intra în incapacitate de plată a datoriei lor. O incapacitate de plată absolută ar distruge cu siguranţă credibilitatea guvernului pe pieţele financiare şi ar submina în mod periculos capacitatea acestuia de a accesa aceste pieţe pentru a obţine fonduri în viitor.

Există, de asemenea, un motiv juridic pentru care Statele Unite nu pot intra în incapacitate de plată a datoriei lor. Secţiunea 4 a celui de-al paisprezecelea amendament la Constituţie, promulgat pentru a repudia datoria Confederaţiei şi pentru a pune dincolo de orice îndoială integritatea obligaţiilor Statelor Unite, prevede în parte că „Valabilitatea datoriei publice a Statelor Unite [...] nu va fi pusă la îndoială”.

Respectarea Constituţiei impune ca obligaţiile asumate de guvern să fie rambursate integral, dolar pentru dolar. Dar, în timp, inflaţia reduce constant valoarea dolarilor folosiţi de guvern pentru a rambursa obligaţiile asumate. Puterea de cumpărare, sau valoarea, unui dolar a scăzut cu 19% doar de la preluarea mandatului de către preşedintele Biden şi valorează astăzi doar 81% din valoarea pe care o avea în ianuarie 2021.

Această inflaţie de ieftinire a dolarului, creată de politicile iresponsabile de cheltuire pentru a alege, permite guvernului să îşi plătească datoriile cu cenţi pe dolar şi, de fapt, să nu îşi achite obligaţiile pe care le-a contractat ca urmare a acestor politici. În mod clar, inflaţia nu este o eroare a sistemului financiar al guvernului. Este o caracteristică esenţială.

Rezerva Federală sprijină în mod activ modelul de guvernare „cheltuială - inflaţie pentru alegeri”, prin aplicarea unor politici menite să atingă şi să menţină o rată a inflaţiei egală cu 2% pe an. Pe parcursul unei generaţii, această rată a inflaţiei va reduce valoarea unui dolar cu aproximativ 50%. Acest lucru va ajuta cu siguranţă guvernul să evite să fie nevoit să îşi ramburseze integral datoriile, dar va fi devastator pentru gospodăriile americane.

Utilizând dolari umflaţi pentru a-şi plăti datoria, guvernul nu-şi onorează obligaţiile financiare. Nu îşi îndeplineşte aceste obligaţii şi înşală instituţiile şi persoanele fizice care i-au cumpărat titlurile de valoare. Şi încalcă Constituţia. Inflaţia nu este doar distructivă din punct de vedere economic, ci şi ilegală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor